Hlavní obsah
Sport

Liga národů UEFA: Proč se hraje a co z ní mohou národní týmy získat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Už několikrát jsem zaslechl otázku, proč se vlastně hraje Liga národů, když z ní stejně pro mužstva nic neplyne. Není to tak úplně pravda a tak si pojďme nastínit něco k této soutěži národních týmů a výhod, které z ní plynou.

Článek

Vznik Ligy národů byl schválen v roce 2014. Tato soutěž měla nahradit, či spíše zatraktivnit přátelská utkání, ve kterých tzv. o nic nešlo. Měla přilákat atraktivitu a umožnit, aby se kvalitní týmy potkávaly na fotbalovém hřišti častěji, než v kvalifikacích, či na hlavních turnajích. Každá sezóna Ligy národů UEFA se odehrává od září do listopadu vždy v sudém roce a v červnu následujícího lichého roku je finále Ligy národů (ligy A), což znamená, že vítěz UEFA Ligy národů má být korunován každé dva roky.

O co v Lize národů jde?

Letošní ročník Ligy národů a hlavně výsledky z této soutěže ovlivní nasazení při prosincovém losu kvalifikace o postup na mistrovství světa 2026. Zároveň přidává neúspěšným týmům v kvalifikaci náhradní pokus, jak se dostat na šampionát, který za dva roky pořádají Spojené státy, Kanada a Mexiko.

Evropská část kvalifikace na mistrovství světa má dvanáct skupin. Šest po pěti, šest po čtyřech týmech (bavíme se o kvalifikaci, ne o Lize národů). Na šampionát postoupí jen vítězové skupin. Týmy z druhých míst půjdou do dodatečné kvalifikace a k nim přibydou čtyři nejlepší týmy z Ligy národů, které se v kvalifikační skupině neumístily na prvních dvou příčkách, čili si nezajistily přímý postup ani baráž.

Co však znamená čtyři nejlepší týmy z Ligy národů? Ty určí žebříček, přičemž prvních osm míst obsadí čtvrtfinalisté Ligy A, což jsou první a druhé týmy na příčkách skupin nejvyšší úrovně.

Na umístění od devátého místa však už mají šanci vítězové druhé nejvyšší úrovně (B), v níž jsou i Češi. Ty se vedle Gruzie utkají ve skupině ještě s Ukrajinou a Albánií. Triumf v Lize národů B je v žebříčku oceněn výš než poslední příčka v Lize národů A! Pokusím se vysvětlit proč a zároveň mi dovolte trochu si zaspekulovat.

Pokud prvních osm týmů z Ligy A postoupí z kvalifikace o postup na mistrovství světa a tudíž obsadí ve svých skupinách nejhůře druhou příčku a zároveň týmy z třetích míst v Lize A je napodobí přímo v kvalifikaci, už nevyužijí možnost postoupit na mistrovství světa z Ligy národů. A tady se otevírá skulinka pro Česko, jak postoupit z Ligy národů. Musí ovšem svou skupinu B vyhrát. Jestli se tak stane, postoupí do baráže, která se bude hrát v březnu 2026. Poslední týmy ze skupin Ligy A pouze sestupují, tudíž vítěz skupiny z Ligy B je na tom vlastně lépe a má větší šanci postoupit na turnaj.

Foto: foto 90 min. / losování ligy národů UEFA

Liga národů UEFA - rozlosování ligy B

Úprava pravidel a šance pro větší počet týmů postoupit o level výše

Letošní ročník se zmodernizoval i s propustností mezi úrovněmi. Nejhorší týmy z Ligy A a B sestupují přímo o level níže, to zůstává, ale třetí v pořadí bude hrát play off o záchranu s druhými v pořadí z Ligy B a C. Vedle vítězů Ligy B, C a D dostanou šanci na postup výš také druhé týmy. O celkové vítězství se utkají nejen vítězové skupin z Ligy A, ale také druhé týmy z každé skupiny Ligy A. Ty si proti vítězům zahrají o účast ve Final Four.

Tímto je snad zodpovězena otázka, zda má Liga národů smysl. Tak držme reprezentaci palce, aby jim vyšla cesta na šampionát třeba přes tuto soutěž národních celků.

Liga národů 2024/2025

Základní fáze: září až listopad 2024

LIGA A, čtyři skupiny po čtyřech
První a druhé týmy si zahrají o účast ve Final Four (březen a červen 2025)
Třetí v pořadí čeká play off o záchranu s druhými týmy Ligy B (březen 2025)
Čtvrté v pořadí sestoupí do Ligy B

LIGA B, čtyři skupiny po čtyřech
Vítězové postup do Ligy A
Druhé v pořadí čeká play off o postup s třetími týmy Ligy A (březen 2025)
Třetí v pořadí čeká play off o záchranu s druhými týmy Ligy C (březen 2025)
Čtvrté v pořadí sestoupí do Ligy C

LIGA C, čtyři skupiny po čtyřech
Vítězové postup do Ligy B
Druhé v pořadí čeká play off o postup s třetími týmy Ligy B (březen 2025)
Dva nejhorší ze čtvrtých míst sestoupí do Ligy D
Zbylé dva týmy ze čtvrtých míst čeká play off o záchranu s druhými týmy Ligy D (březen 2026)

LIGA D, dvě skupiny po třech
Vítězové postup do Ligy C
Druhé v pořadí čeká play off o postup s dvěma týmy z posledních míst Ligy C (březen 2026)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz