Hlavní obsah

Lukáš Penxa: Šikovný křídelní obránce, po kterém pomrkávají týmy z Chance Ligy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AC Sparta Praha

Mladý šikula z Prahy, který patří mezi zástupce ročníku 2004, je neskutečnou kometou posledních dvou sezón.

Článek

Z malého a prakticky neznámého klubu ČAFC Praha se dokázal prokousat mládeží Sparty až do sparťanského béčka, kde z pozice levého wingbacka si velmi silně říká nejen o zájem áčka, ale také dalších klubů v rámci Chance Ligy.

Začátky na Záběhlicích

Lukáš začínal v malém klubu z pražských Záběhlic, ČAFC Praha, který vychoval například jména, jako je Milan Škoda nebo Roman Bednář. V průběhu mládežnických turnajů byl velmi snaživý a výrazný, čímž se mu povedlo zaujmout několik skautů různých klubů po republice. Nakonec si ho po výborných výkonech na několika celopražských soutěžích vytáhla pražská Sparta. Mladý Lukáš se tedy stěhoval k jednomu z nejlepších týmu v rozvoji s mládeží přímo až na vyhlášený Strahov, který vyprodukoval několik světových jmen v českém fotbale.

Prosazování ve sparťanské mládeži

Na Spartě v průběhu kariéry s menšími vzestupy a pády vybojoval několik úspěchů. Převážně ve své kariéře nastupoval na pozici levého záložníka. V sezóně 2022/23 získal trofej mistrů s výběrem do devatenácti let a jednalo se pro něj a jedná se o jeho nejvýznamnější trofej v jeho repertoáru. Po tomto velkém úspěchu si v následující sezóně Lukáše vytáhl trenér Petr Janoušek, který přebral tým v ledním přestupovém okně sezóny 2022/23 po legendě Míchalu Horňákovi. V prvním ligovém kole proti Dukle ještě nenastoupil ani z lavičky, ovšem v druhém zápase, už na hřišti Táborska Lukáš chytil šanci z lavičky a od čtvrtého kola už začal pravidelně naskakovat v základu.

Foto: AC Sparta Praha

Posun pod Lubošem Loučkou

I po výměně trenérského postu, kdy odešel trenér Janoušek a nahradil ho, v té době asistent trenéra AC Sparta Praha, Luboš Loučka, si udržel Penxa vysoké standardy a v béčku, které začalo jít rozvojovou cestou podobně jako A-tým, se udržel a pravidelně hrál. Vzhledem ke spolupráci s A-týmem se začalo hrát stejné rozestavení, které hrával Brian Priske, tedy 3-4-3 a to byl zlom, díky němuž se stal z Lukáše levý krajní bek a občas hrával i na pozici levého stopera. Celkově v této sezóně a po jeho kariérní změně se strahovskému talentu povedlo ve 27 zápasech vstřelit 5 gólu a na 3 nahrát, což je z jeho pozice v první sezóně mezi dospělými ctihodný výkon.

Letní zájem

V letním přestupovém okně kroužila kolem Penxy také čerstvě prvoligová pražská Dukla s Petrem Radou, který chtěl Penxu získat na hostování. Možná i špatné vyhlídky na rozvoj však nechaly toto hostování rozvinout a mladičký obránce zůstal v ekosystému Sparty. Kvalitní levý bek by se nemusel však ztratit ani v dalších ligových klubech, minimálně v těch, který budou bojovat o záchranu v lize.

Současná sezóna

Možná to se stalo nakonec výbornou volbou, jelikož forma tohoto mladíka stále roste. V letošní sezóně v již nově pojmenované Chance Národní Lize, zatím ve 12 zápasech vstřelil 4 góly a na 2 přihrál, a to nám ještě neskončila ani podzimní část soutěže. V současné sezóně si také zahrál již se svým bratrem Ondřejem Penxou, který je o 2 roky mladší a je považován za jednoho z největších talentů současné sparťanské akademie, podobně jako svých časů Adam Karabec nebo Adam Hložek. Vzájemná spolupráce s bratrem ho posouvá, a navíc i jemu může předávat zkušenosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz