Hlavní obsah
Sport

Lvíčata potvrdila roli favorita a vítězstvím nad Litvou si zajistila účast v baráži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FOTO: David Štěpina / 90 minut

Svůj poslední zápas v rámci kvalifikace o Euro 2025 odehrála česká lvíčata proti výběru Litvy. V hradecké Malšovické aréně byl k vidění dominantní výkon české jednadvacítky, která ofenzivně převalila trápící se Litvu.

Článek

Trpělivé obléhání litevské branky gól nepřineslo

Český tým vstupoval do utkání s jasným cílem, vyhrát a zajistit si tak druhé místo v tabulce, které zaručuje účast v baráži. V případě neúspěchu by naopak naděje v účast na závěrečném turnaji zhasla. K úspěchu mělo týmu rovněž napomoci téměř devět tisíc diváků na tribunách.

Už od samého počátku se svěřenci trenéra Suchopárka drželi na balónu a snažili se aktivně vyvíjet tlak. Soupeři prakticky nepůjčovali míč, avšak k vytvoření žádné větší příležitosti to nevedlo. Jediným náznakem byla v páté minutě hlavička Juráska, který si vyskočil hodně vysoko, ale stejný problém potkal i trajektorii balónu. Ovšem, netrvalo dlouho a zahrozili také hosté. Prebsl si nepočínal ve vápně zrovna sebejistě, čehož využil Kaušinisov a vypálil směrem na Horníčka. Naštěstí pro Čechy se o gól nejednalo, jelikož se rozvlnila pouze boční síť.

Tato akce hostů byla však spíše výjimečnou, lvíčata si držela dominantní pozici a obléhala branku soupeře. Nejblíže ke vstřelení branky byl ve 22. minutě Sejk, který svojí hlavičkou do protipohybu jen těsně minul pravou tyč. O pět minut později se zase zapotil litevský brankář Kiriejevas, když musel vyrážet Chaloupkův projektil ze vzdálenosti zhruba třiceti metrů.

Po zbytek první půle se čekalo na další šanci, která přiblíží domácí k otevření skóre. Ta přišla v 39. minutě, když si míč ve vápně našel opět Sejk. Bohužel svojí střelou jen nastřelil stojícího gólmana, a tak ani tato střela nerozvlnila síť. I přes téměř 80procentní držení míče a šestnáct střel z české strany nakonec skončil první poločas s bezgólovým skóre 0:0.

Gólová smršť zajistila lvíčatům vítězství

Na úvod druhé půle českým fanouškům velmi zatrnulo, když se do vápna prodral Remeikis a jeho pokus musel lapit povedeným zákrokem Horníček. Brzy se však ukázalo, že to, co se našemu výběru v první půli nedařilo, se změnilo. V 53. minutě dokázal Sejk povedeným centrem přesně najít hlavičku Daňka, který poslal míč k pravé tyči. Brankář Kiriejevas situaci nezvládl a nechal projít míč za svá záda. Lvíčatům tak mohl spadnout kámen ze srdce a projevilo se to i nadále.

Pozvednuté sebevědomí Čechů totiž vedlo k další brance. Autor první trefy Daněk posunul míč na Juráska, který využil svých dovedností, navedl si míč a levačkou propálil brankáře. Rázem tu tak byl dvoubrankový rozdíl ve skóre a při poslechu italské písně Sarà perché ti amo se zdálo, že je o české účasti v baráži jasno. Dost však neměl kapitán Sejk, po neuznaném třetím gólu se pokusil o akrobatický pokus, když ve vápně vyšmiknul povedené nůžky a jen těsně přestřelil břevno.

Vytoužené branky se však přece jenom dočkal, v 72. minutě mu do vápna naservíroval míč Harusťák, ex-sparťanský střelec si se situací poradil velmi zkušeně a zvýšil již na 3:0. Česká lvíčata si tak nakonec dominantně došla pro potřebné vítězství a zajistila si účast v baráži. Naděje na postup na Mistrovství Evropy tak stále žije.

Česko U21 – Litva U21 3:0 (0:0)

Branky: 53. Daněk, 56. Jurásek, 72. Sejk

Žluté karty: 80. Daněk (CZE) – 6. Burdzilauskas (LIT), 43. Burba (LIT), 68. Stankevičius (LIT)

Celkové střely: 24:6. Střely na branku: 10:4. Držení míče: 66 % – 34 %. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:10.

Počet diváků: 8 915 z celkové kapacity 9 300. Místo konání: Malšovická aréna (Hradec Králové)

Česko U21: Horníček – Hadaš, Prebsl, Chaloupek, Harušťák – Daněk, Vydra, Šín (67. Langhamer) – Karabec (67. Vecheta), Sejk (C), Jurásek
Náhradníci: Borek – Kričfaluši, Kadlec, Vecheta, Juliš, Látal, Višinský, Langhamer, Icha
Trenér: Jan Suchopárek

Litva U21: Kiriejevas – Burdzilauskas, Stankevičius, Rutkovskis, Jurjonas – Remeikis, Kaušinis (59. Bagužas), Žebrauskas (C) – Burba, Jansonas, Steponavičius
Náhradníci: Virvilas – Skirmantas, Civilka, Buzas, Dovydaitis, Šetkus, Bagužas, Džiugas, Slendzoka
Trenér: Cederique Tulleners

Rozhodčí: Cann – Portelli, Ciantar (MLT)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz