Hlavní obsah
Sport

Nejvyšší návštěva za 9 let Liberci body nepřinesla, nádherným gólem rozhodl Diouf

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Bizoń

Po 9 letech mohlo být opět vyprodáno, nakonec k tomu chybělo pouze 889 volných míst. 9011 diváků i přes nepříznivé počasí vidělo velmi atraktivní utkání, kdy především v první půli měl víc ze hry domácí celek.

Článek

Několik tutovek měl na kopačce Benjamin Nyarko, Lubomír Tupta a další. Nádhernou brankou zpoza vápna ale ve 40. minutě rozhodl El Hadji Malick Diouf. Slavia Praha si tedy z Podještědí odváží všechny tři body.

Zápas Liberce se Slavií pronásledovala před výkopem velká dávka očekávání od fanoušků, ale i široké veřejnosti. Hlavním tématem byla tentokrát navštěvnost. Domácí stadion mohl totiž být po devíti letech opět vyprodán. Nakonec nějaká místa zůstala prázdná, diváci ale i přes chlad a déšť viděli velmi kvalitní utkání.

Na Stadionu u Nisy už od prvních minut panovala atmosféra, ze které mrazí, aspoň tedy na poměry návštěvnosti severočeského klubu, a to metaforicky i doslova. Slávističtí fanoušci z Tribuny Sever produkovali už od prvních minut značnou dávku decibelů. Liberečtí fanoušci se ale nenechali nijak zahanbit.

První větší šance utkání přišla už v 9. minutě, když se ze středu hřiště snažil o samostatný průnik domácí Nyarko, před vápnem poslal krátkou křižnou přihrávku na Tuptu, ten ale přestřelil. O minutu později byl v neskutešné tutovce opět Nyarko, objevil se úplně sám na pravé straně vápna před Antonínem Kinským, ten ale jeho pozemní pokus vychytal. Slovan po akcích Nyarka nabral svěží vítr, asi 4 minuty se udržel na útočné polovině a vybojoval dva rohové kopy, gól ale nikoliv.

V 17. minutě si Slavia vypracovala první delší tlak na bránu Huga Bačkovského, kde do vápna létalo spoustu centrů. Liberecká obrana tuto zkoušku ale zvládla. Domácí si ve 20. minutě vytvořili další zajímavou situaci, na středovém kruhu míč vybojoval Michal Hlavatý, který přihrávkou vysunul Tuptu, ten ale s míčem nijak nenaložil a šanci spálil. Svou rychlost v 26. minutě předvedl liberecký Aziz Kayondo, na levé straně se vydal na úprk až k bráně Kinského, jeho poslední dotek ale byl příliš těžký a míč skončil za čárou. O dvě minuty později musel za záchrannou brzdu zatáhnout Bačkovský, kvůli nedorozumění v obraně se sám před gólmanem objevil Lukáš Provod. Domácí brankář mu ale stihl skočit pod nohy a šanci zlikvidoval.

Gól světové třídy viděli fanoušci na Stadionu u Nisy ve 40. minutě. Po rohovém kopu se totiž za hranicí vápna dostal k dorážce El Hadji Malick Diouf, ten sice nejdříve podklouzl, pak ale nádherným halfvolejem poslal nechytatelný projektil, který se i o břevno dostal za záda Bačkovského. Slavia tedy pět minut před koncem první poloviny vedla 1:0. O chvíli později ale mohl odpovědět Marek Icha, ten ještě z větší vzdálenosti poslal velmi tvrdou ránu a vyzkoušel tak pozornost a reflexy Kinského, ten se ale natáhl včas. To bylo vše co nabídla první polovina.

Do druhé poloviny nastoupili obě mužstva, ale především Slovan, v pomalejším tempu. První start v nejvyšší české lize si zapsal domácí mladík Patrik Dulay, ten v 60. minutě vystřídal Nyarka. O tři minuty později se pokusil Kinského zpoza vápna překvapit Jan Mikula, jeho střele ale chyběla razance i umístění, šla přímo do náruče gólmana. Hosté poprvé vystřídali v 66. minutě, na hřiště místo Tomáše Chorého a Lukáše Provoda přišli Daniel Fila s Christosem Zafeirisem. Druhá polovina byla celou dobu velmi vyrovnaná, nikdo si nevytvořil vyloženou šanci ani dlouhodobý tlak.

Týmy také působili jako vzájemné protiklady. Slavia si vytvářela šance spíš přes postupnou rozehrávku, naopak Slovan chtěl těžit hlavně z rychlých protiútoků. V 74. minutě přišla další domácí střídání. Za Ahmada Ghaliho nastoupil Josef Koželuh, Lubomíra Tuptu nahradil Christián Frýdek. O minutu později přišla nová krev i na straně Slavie, Lukáše Masopusta nahradil David Zima. Místo Denise Višinského přišel na hřiště v 80. minutě také Olaf Kok, který si zapsal první letošní start v lize.

V 85. minutě si Slovan vyčaroval jeden z mála tlaků na bránu, ten vyústil v centr Kayonda, který ve vápně našel volného Adama Ševínského, ten ale míč poslal hodně vedle brány Kinského. Do nádherného náběhu se v 89. minutě dostal Frýdek, než ale stihl vystřelit, tak ho o míč obrala obrana hostů. V posledních minutách se na hřiště podíval i Mojmír Chytil s Conradem Wallem, ze hřiště odešli Schranz a Diouf.

V samotném závěru nabídl gólový centr do vápna Ševínský, ten ale nikoho nenašel a proplachtil přes všechny bílé dresy domácích. Utkání už žádnou zajímavou situaci nenabídlo, skóre se tak od 40. minuty nezměnilo a Slavia si z Liberce odváží všechny tři body a prozatímní první místo v tabulce.

Hráč utkání 90 minut: El Hadji Malick Diouf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz