Hlavní obsah
Sport

Rozhovor: Bucha o snovém začátku angažmá za mořem: Jsem tu šťastný. Podobný začátek jsem nečekal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FC Cincinnati / využito se souhlasem majitele

FC Cincinnati / Pavel Bucha

Vyzpovídali jsme Pavla Buchu a zjistili jsme, jaké je to být hráčem v současnosti jednoho z nejlepších klubů v Americe. Naproti všem předsezónním predikcím drží FC Cincinnati krok s hvězdami nabitým týmem Miami ve východní konferenci MLS.

Článek

Jeho zimní přestup do nejvyšší americké soutěže vyvolal značnou diskusi. Pavel Bucha však zažívá velmi vydařený půlrok, kdy svému domovskému klubu pomohl již čtyřmi brankami a stejným počtem asistencí. V klubu patří mezi jednoznačně nejvytěžovanější hráče. Jak vidí sám Bucha své účinkování v zámoří?

První místo před hvězdami nabitým týmem Miami, k tomu po čtyřech brankách a asistencích po dvaadvaceti zápasech. Čekal jste tak snový vstup do svého prvního zahraničního angažmá?

Neřekl bych, že bych něco podobného čekal, spíše jsem v něco podobného doufal. Můj začátek tady v Americe hodnotím velmi pozitivně. Z fotbalového pohledu se mi tady velmi líbí, dobře se mi tady pracuje. Moc mě těší, že se nám celkové daří a jsme na prvním místě, povedlo se mi tady velmi rychle adaptovat. S manželkou se nám tady žije snově a jsme moc spokojení.

V čem je klíč úspěchu FC Cincinnati?

Domnívám se, že je to hlavně o lidech tady v klubu, prakticky odshora až dolů. Je tu spousta schopných a šikovných lidí, kteří dělají dennodenně dobrá rozhodnutí, co se týče posunu týmu vpřed. Už jenom to, že se klubu povedlo po minulé úspěšné sezóně skvěle doplnit tým po odchodu klíčových hráčů, svědčí o velmi schopném managementu klubu. Skoro bych si dovolil tvrdit, že nyní je teď tým silnější. Výborně s námi pracuje realizační tým v čele s trenérem Noonanem a bez výborného zázemí, které je tu na špičkové úrovni, by se nám také pracovalo hůře.

Mnozí odborníci v Americe FC Cincinnati považují za jednoho z největších favoritů na celkové vítězství společně s Interem Miami. Vnímáte to stejně?

Ano, vnímám to podobně. V klubu jsme všichni nastavení tak, že chceme minimálně navázat na úspěch z minulé sezóny (semifinále play-off, pozn. red). Věřím, že se takto nahoře pohybovat na konci sezóny budeme. Kromě Miami, které má fantastické hráče, bych také zmínil z naší konference Columbus, který v minulé sezóně ligu vyhrál, a i v té letošní mají skvělý tým. Už po našem posledním vzájemném zápase z nich byla cítit obrovská síla. O západní konferenci takový přehled nemám, ale určitě se do boje o titul zapojí taky LAFC a Real Salt Lake.

Foto: FC Cincinnati

FC Cincinnati / Pavel Bucha / využito se souhlasem

Pravdou je, že jednozápasový play-off systém MLS je velmi neúprosný a vyhrát může prakticky kdokoliv. Co si o tomto formátu myslíte?

Ještě jsem ho na vlastní kůži nezažil, takže v tom nemohu být úplně objektivní. Nicméně mi to přijde jako zajímavá alternativa oproti tradičním evropským formátům. Nejdůležitější v tomto systému je umístění týmů po základní části, z čehož se pak odvíjí, kolik zápasů v play-off odehrajeme na domácím hřišti. Naším cílem je opět být co nejvýš, ne-li opět celou základní část vyhrát jako v minulé sezóně. Vzhledem k atmosféře, která panuje na našem domácím stadionu, to může být pro nás velká výhoda.

Panuje v Cincinnati fotbalová horečka? Kromě fotbalu se zde souběžně hraje ještě na nejvyšší úrovni Baseball, kde je však úspěch v letošní sezóně vyloučen.

Řekl bych, že ano. Vzhledem k tomu, jak vypadají naše domácí zápasy, kde je většinou stadion z velké části zaplněn, ne-li vyprodán, a k celkové výborné atmosféře, která na něm panuje. Na stadionu je krásně vidět, jak lidé ve městě tím fotbalem žijí a je z nich cítit, že věří, že náš tým může něčeho dosáhnout. I několik dní před zápasem fotbalem žije celé město, v den zápasu se pak konají velké pochody na stadion, což je skvělé. Napomáhá k tomu také NFL pauza, kdy naši Bengals nehrají, takže se nám nemohou krýt domácí zápasy. Co jsem se také při debatách s fanoušky dozvěděl, tak spousta z nich je tzv. season ticket holders (permanentkáři, pozn. red), což dříve na fotbalu v Americe nebylo úplně běžné.

Jaký je život fotbalisty v MLS? Je to velký rozdíl mezi působením v tuzemsku?

Je to dost podobné. Co se týče přístupu fanoušků směrem k hráčům i k celkové hře, řekl bych, že nejsou tak zarytí. Pro ně je fotbal večerní zábava a chodí si to tam užít. Také tu je mnohem lepší využití volného času, což je však vzhledem k velikosti města a jeho možnostem pochopitelné.

Je vnímání fotbalu v Americe odlišné než v Evropě? Jaký je největší rozdíl oproti Česku?

Už jsem to říkal mnohokrát. V MLS se úplně do detailu neprobírají taktické věci. Každý hráč na hřišti má mnohem více volnosti a prostoru něco kreativního vytvořit. Je to dáno asi také tím, že v lize i našem klubu hraje spousta Jihoameričanů, kteří si na tyto věci moc nepotrpí.

Jak vypadá běžný tréninkový den v USA? Pracuje se jinak?

Můj den začíná v osm hodin ráno příjezdem do tréninkového centra a společnou snídaní. Trénujeme čtyřikrát až pětkrát týdně a většinou se končí pozdním obědem okolo druhé hodiny. Poté už máme do konce dne volno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pavel Bucha

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz