Hlavní obsah
Sport

Skvělý obrat po půli! Viktoria zásluhou premiérových střelců veze naději do odvety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

Jako poslední český zástupce do bojů o evropské poháry vstoupila plzeňská Viktoria. Ta rozehrála úvodní duel třetího předkola Evropské ligy ve slovenských Košicích proti ukrajinskému Kryvbasu. Ten musí hrát kvůli válce na Ukrajině na neutrální půdě.

Článek

Úvodní minuty přinesly vyrovnaný boj, ani jedno z mužstev se nemohlo dlouhé minuty dostat do zakončení. První menší závar přišel v sedmé minutě, to když Sampson Dweh hodil dlouhý aut až do vápna, tam se do balonu opřel Jiří Panoš, jeho rána byla nicméně sražená. Poté nebezpečně centroval na zadní tyč Milan Havel, ani z tohoto náznaku Západočeši branku soupeře neohrozili. Ve čtrnácté minutě nastala situace, kdy měl zdravotní patálie jeden z fanoušků Viktorie a dlouhých deset minut probíhalo jeho ošetřování, příznivec byl nakonec odnesen na nosítkách do sanitky. Zajímavostí bylo, že si toho nikdo z přítomných na stadionu nevšiml a hrálo se tak dále.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

FC Viktoria Plzeň

Během toho se nejprve snažil ohrozit branku Matěj Vydra, jenž hlavou mířil nad branku. To naopak Kryvbas ze své první velké šance hned šel do vedení. Po dvaceti minutách se ukrajinský celek po dlouhém nákopu dostal do přečíslení, z levé strany Dibango odcentroval balon přesně na kopačku Prince Adua, který se štěstím překonal Tvrdoně. Viktoria se snažila o rychlou odpověď, v její hře nicméně chyběla větší přesnost. K ojedinělé střele se dostal na přední tyči Lukáš Červ, brankář Kliščuk se nicméně střelou na bližší tyč překvapit nenechal. Krátce před koncem prvního poločasu z levé strany vyzkoušel pozornost Tvrdoně Dibango, ten byl na svém místě připraven. Po úvodních 45 minutách tak Viktoria překvapivě prohrávala 0:1.Během toho se nejprve snažil ohrozit branku Matěj Vydra, jenž hlavou mířil nad branku. To naopak Kryvbas ze své první velké šance hned šel do vedení. Po dvaceti minutách se ukrajinský celek po dlouhém nákopu dostal do přečíslení, z levé strany Dibango odcentroval balon přesně na kopačku Prince Adua, který se štěstím překonal Tvrdoně. Viktoria se snažila o rychlou odpověď, v její hře nicméně chyběla větší přesnost. K ojedinělé střele se dostal na přední tyči Lukáš Červ, brankář Kliščuk se nicméně střelou na bližší tyč překvapit nenechal. Krátce před koncem prvního poločasu z levé strany vyzkoušel pozornost Tvrdoně Dibango, ten byl na svém místě připraven. Po úvodních 45 minutách tak Viktoria překvapivě prohrávala 0:1.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

FC Viktoria Plzeň / Lukáš Červ

Do druhého poločasu udělal Miroslav Koubek jednu změnu, místo Matěje Vydry šel na trávník Daniel Vašulín. Viktoria do druhého poločasu vstoupila s velkou vervou a již po čtyřech minutách byla odměněná. Jiří Panoš si navedl balon ke střele a ze střední vzdálenosti vykouzlil krásnou ránu, která zapadla přesně do pravé šibenice. Skvělý kousek od šestnáctiletého hráče, který zažil premiéru v evropských zápasech. Další velká možnost Plzně přišla za tři minuty. Lukáš Červ se dostal k balonu uvnitř pokutového území, jeho obstřel nicméně skončil jen těsně vedle levé tyče. Plzeňský tlak nadále sílil, Daniel Vašulín nedlouho poté dobře podržel balon, následně ho přenechal rozběhnutému Pavlu Šulcovi, ten ovšem tváří v tvář Kliščukovi neuspěl.Do druhého poločasu udělal Miroslav Koubek jednu změnu, místo Matěje Vydry šel na trávník Daniel Vašulín. Viktoria do druhého poločasu vstoupila s velkou vervou a již po čtyřech minutách byla odměněná. Jiří Panoš si navedl balon ke střele a ze střední vzdálenosti vykouzlil krásnou ránu, která zapadla přesně do pravé šibenice. Skvělý kousek od šestnáctiletého hráče, který zažil premiéru v evropských zápasech. Další velká možnost Plzně přišla za tři minuty. Lukáš Červ se dostal k balonu uvnitř pokutového území, jeho obstřel nicméně skončil jen těsně vedle levé tyče. Plzeňský tlak nadále sílil, Daniel Vašulín nedlouho poté dobře podržel balon, následně ho přenechal rozběhnutému Pavlu Šulcovi, ten ovšem tváří v tvář Kliščukovi neuspěl.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

FC Viktoria Plzeň / Jan Kopic

Daniel Sosah mohl být bleskově po svém příchodu na hřiště v 68. minutě hrdinou, když se dostal do samostatného úuniku, skvěle jeho úmysl ale přečetl Marián Tvrdoň. Nepovedlo se, platilo tak známe sportovní pořekadlo nedáš – dostaneš! Pavel Šulc krásně prošel obranou Kryvbasu na levé straně, následně v pokutové území předložil pocukrovanou přihrávku Danielu Vašulínovi, jenž se prezentoval krásnou ránou, Kliščuk zcela bez šance. Vývoj utkání se pochopitelně domácím hráčům příliš nelíbil a na frustraci to bylo znát. V poslední desetiminutovce vyzkoušel pozornost Mariána Tvrdoně Daniel Sosah, ten ovšem ránu z voleje z hranice šestnáctky v pohodě chytil. Na druhé straně se snažil náskok západočechů ještě navýšit Šulc, ostrý centr Slončíka ovšem na zadní tyči neusměrnil do brány. Závěr utkání už si Viktoria zkušeně pohlídala, v Košicích zvítězila po dobrém obratu 2:1 a do domácí odvety půjde v lepším rozpoložení.

FOTO: Jindřich Jager/90min

FK Kryvbas Kryvyj Rih – FC Viktoria Plzeň 1:2

Branky: 20. Adu (Dibango) – 48. Panoš, 69. Vašulín (Šulc). ŽK: 17. Adu (KRY), 63. Dibango (KRY), 74. Vakulko (KRY) – 32. Panoš (PLZ), 74. Vašulín (PLZ). Diváci: bude doplněno.

Držení míče: 45%:55%. Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:0. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:15

FK Kryvbas Kryvyj Rih: Kliščuk – Ponědělnik, Romančuk, Steckov, Dibango – Kuzyk (66. Drambajev), Bizimana, Vakulko (C) (81. Amoroso), Tverdochlib (55. Lunov), Mykytyšyn (66. Sosah) – Adu (81. Kozuško).

FC Viktoria Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Hranáč, Jemelka – Havel (90. Mosquera), Červ (90+5 Sojka), Kalvach (C), Kopic – Šulc (90. Jirka), Panoš (64. Slončík) – Vydra (46. Vašulín).

Rozhodčí: Gishamer – Riedel, Schreiner (všichni AUT).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz