Hlavní obsah
Sport

Sportovní deník fanouška: Den blbec českého klubového fotbalu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kateřina Borovcová / 90 minut

Zajímáte se o aktuální dění v českém fotbale? Ve spolupráci se Sportovním deníkem fanouška vám budeme pravidelně přinášet subjektivní hodnocení výkonů a dění na hřišti.

Článek

Znáte takové ty situace, kdy se vám jako fakt daří, jste úspěšní, vezete se na vlně… ale pak přijde den blbec, kdy netrefíte ani do dveří od vlastního bytu? Tak to se včera stalo českému klubovému fotbalu. Pokazilo se vyloženě všechno, co se dalo. Klidně jsme mohli brát ze tří zápasů sedm bodů. A nakonec máme jeden. Viktorku skolila červená, Slavii vlastňák a Bolku dvě neproměněné penalty. To fakt nevymyslíš.

VIKTORIA PLZEŇ

1) Tohle už nebyla ani Csaplárova past. Tohle byla vlastní past. Jak střelit se do nohy. Viktorka měla na to v Řecku v pohodě vyhrát. A drtivou většinu zápasu to tak i vypadalo. A nakonec je z toho pouze bod. Jednoznačná ztráta. Ale někde se to štěstí, které na Plzeň sedlo ve Frankfurtu, prostě zase muselo ztratit, no.

2) Vždycky pamatuju, že když jel nějaký tým do Soluně, čekalo ho doslova peklo. Jak na tribunách, tak zejména od domácích hráčů, kteří dokázali utkání od úvodního hvizdu úplně zbláznit. Tak tyhle časy asi minuly. PAOK byl po většinu duelu úplně neškodnou muškou a jeho hráči si o nějakém tempu mohli nechat jen zdát. A už chápu, proč ještě letos v Evropě nevyhráli. Přitom v lize jsou na druhém místě a dostali jen 6 gólů za 8 zápasů. Jenže to spíše svědčí o kvalitách řecké ligy.

3) Že by totiž byla defensiva Soluně nějak pevná, to se tedy říct rozhodně nedá. Ba naopak. Byly v ní díry velké jako ústa staré ženy. Hned čtyřikrát za první poločas stříleli hráči Plzně do prázdné brány. Jo! Fakt čtyřikrát. Třeba u druhého gólu obránce Colley odběhl někam úplně mimo balón. A nebýt titěrného ofsajdu o husí kůži a toho, že Matěj Vydra opravdu potřebuje na vstřelení gólu tu kasu naprosto bez gólmana, mohlo být rozhodnuto do přestávky.

4) I tak vlastně bylo. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by tři body nejely do Čech s Viktorkou. Tedy do doby, než to vzal do rukou Sampson Dweh. Teda spíš do nohou. Už v prvním poločase málem vyrobil penaltu a fakt jsem u VARU trnul. Navíc měl žlutou. A hned jsem si řekl… ty jo Koubku, stáhni ho, to smrdí. Tak… smrdělo. Jasná druhá žlutá a sprcha.

5) Na té plichtě ale není jen Dwehova krev. Erik Jirka to měl prostě dát. Tohle je stejná chyba, jak když nahrajete soupeři na gól. A „nedáš – dostaneš“ jako z fotbalové čítanky.

6) A stejně nechápu, proč se Viktorka v desíti tak moc zatáhla. Vlastně nesmyslně někam mezi brankovou čáru a malé vápno. A v podstatě ten tlak a závary soupeři darovala. Vážně obrovská škoda, protože 70 minut byla jasně lepším mančaftem.

7) Plzeň v pohárech prohrála v normální hrací době naposledy v listopadu 2022. To je totálně neuvěřitelné série. Ale těžko říct, jestli ta kopa remíz bude na postup stačit.

8 ) Zajímalo by mě, co se tak dlouho zkoumalo u první trefy Havla. To nebyl ofsajd asi o metr. Tohle má vidět už pomezní. A ne se spoléhat na video.

9) Prince je pro Viktorku opravdové terno. Sice hraje občas hodně zbrkle a živelně … a Pavel Šulc z něj často doslova teče, zase ale byl u všeho nebezpečného a připsal si áčka na oba góly.

10) Napíšu to stejné, co po Razgradu. Snad tohle nebude stát Plzeň postup. Bude to asi boj do posledního kola a rozhodovat bude každý gól. Držím palce!

SLAVIA PRAHA

11) Slavia odehrála v Bilbau dobrý zápas. Vůbec to nevypadalo, že nastoupila u předního týmu španělské ligy. Spíš jak kdyby vyjela do Norska nebo do Albánie. Dokázala soupeři vnutit svůj styl hry, vypracovat si šance a stíhat s ním fyzicky. A to je velice příjemné zjištění. Jenže… je z toho nula. A na konci se počítá pouze výsledek.

12) Hra sešívaných zaujala i španělské novináře. Takže to asi nebude náš zaujatý přelud. A statistiky utkání jsou jasným důkazem. Očekávané góly 0,17 : 1,07. Držení míče 39 % : 61 %. Střely 6:14. Na bránu 3:6. Rohové kopy 0:8! To všechno pro Slavii. To je … vlastně až neuvěřitelná dominance ve všech herních ukazatelích.

13) Jenže pak přijde jedna tečovaná střela na druhé straně (a za to často kritizovaný Zima fakt nemohl) a máte po srandě. Ale je potřeba dodat i to bé. Šancí na vstřelení branky měli hosté kotel, ale žádnou prostě nedali. A kvalita v zakončení je naprosto svébytnou součástí hry. A taková kvalita nebyla na straně Slavie včera ani náhodou. A bylo úplně jedno, jestli se ke střele dostal Chytil, Diouf, Michez nebo střídající Choras.

14) Jinak teda ta penalta, kterou sudí Krogh nařídil, byla úplný masakr. VAR ji odvolal kvůli útočnému faulu na Oscara. Ale za mě neměla být vůbec ani na první dobrou. Bóřa se soupeře ani nedotknul. A byla to paradoxně tahle situace, která domácí trochu dostala do zápasu. I když nakonec desítku nekopali.

15) Už je to trochu ohraná chvála, ale to, že Bilbao hraje na tak vysoké úrovni tak těžkou soutěž, jako je la La Liga s hráči pocházejícími jen z Baskicka, je v dnešní době naprostý úlet. Veliký respekt. A kluci Williamsovi jsou fakt stěží k polapení. Jeden jak druhý. Ty jim může kdekdo závidět.

MLADÁ BOLESLAV

16) Ti to teda schytávají. Těch řečí, jak jako mrví koeficient, je spousta. Ale je potřeba si uvědomit, že se do té soutěže museli nějak dostat. Což se taky stalo díky skvěle zvládnutým předkolům (a už v nich pár bodů přidali). Takže si tu Konferenční ligu vybojovali zcela sami a po právu. Primárně pak svým umístěním v lize. Pokud by tam měl být někdo místo nich, měl skončit v tabulce před Bolkou. A to se nestalo. Tečka.

17) Jasně. Prohrát v Arménii a pak doma s Luganem s celkovým skóre 0:3… je problém. A postup dál je asi jen v říši iluzí. Ale i tak je super, že mohou další hráči nabírat mezinárodní zkušenosti.

18) Třeba Vasil Kušej. I včera byl vynikající. Pohybem se dostával do zajímavých situací. A táhl několik brejků, zejména v první půli. Jen mu to spoluhráči vždycky zazdili.

19) No… tak pojďme na to. Nedat dvě penalty během několika vteřin v takové fázi zápasu? To ať se na mě pan Vydra nezlobí, ale to je na facku.

20) Nejvíc mě ale naštvala jiná věc. 2836 diváků? Dobře… Lugano není Chelsea. Ale vůbec teda nechápu, kvůli komu boleslavští funkcionáři běhali dlouhé dny na UEFA kvůli výjimce. To je fakt ostuda. Hrát základní skupinu evropských pohárů je čest. Cena lístků byla nastavena na 500 Kč. To je v dnešní době večerní útrata v hospodě. Chápu, že je ve městě fanouškovská základna… vlastně žádná. Ale tohle mě mrzí. Nevím, jestli je to nekvalitním marketingem nebo čím, ale někdo by se měl razantně zamyslet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz