Hlavní obsah
Sport

Sportovní deník fanouška: Ostudný výkon reprezentace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daniel Ulrich / 90 minut

Zajímáte se o aktuální dění v českém fotbale? Ve spolupráci se Sportovním deníkem fanouška vám budeme pravidelně přinášet subjektivní hodnocení výkonů a dění na hřišti. Nyní rozbor příčin současného neuspokojivého stavu české fotbalové reprezentace.

Článek

Au. Jakože hodně au. Tohle moc bolelo. Naprosto šílený výkon. Na tomhle nenajdu nic pozitivního ani já. A to jsem věčný optimista.

A ten problém je komplexní. A každý v tom soukolí má na tomhle tristním stavu našeho reprezentačního fotbalu svoji vinnu.

Hráči

Jako tohle je jeden z nejhorších kádrů, co naše samostatná repre kdy měla. Moc se není čeho chytit. Formu nemá nikdo. Drtivá většina našich krajánků v klubech nehraje a v podstatě není koho stavět. Epický problém je pak na levé straně, kde je obří prázdný kráter. A tak se zraní Ryneš a na hřiště musí jít Zelený, který na reprezentaci absolutně nemá, což už několikrát ukázal.

A na stoperu nastoupí naprosto nerozehraný Láďa Krejčí, který převedl jeden z nejstrašidelnějších výkonů, který jsem za poslední dobu viděl. Rozehnalovo Baroko bylo proti tomuhle moderním obdobím fúzního pohonu.

A místo Vitíka nastoupí Zima, což vážně absolutně nechápu.

Ale i tak bych od našich čekal daleko větší nasazení a méně naivity. I od těch, co nemají formu nebo herní vytížení. Ne takto odevzdaný zápas. A sami frajeři jsou si naštěstí vědomi té tragédie, co předvedli. Zavřeli se v šatně bez realizáku a dlouze si vykládali. Jestli to ale něčemu pomůže, ví snad je Bůh.

Trenér

Ivan Hašek to má těžké. Právě ve vztahu k výše uvedeným důvodům. Ale tohle jde i za ním. Je to kouč a je jednoznačně zodpovědný za to, co se na trávníku děje. A takový propadák se prostě nesmí stávat. Bez ohledu na to, v jakém jsme stavu a rozpoložení.

Už když Ivan nastupoval, jsem psal, že je to krok zpět a veliký risk. Za poslední roky trénoval jen v exotických destinacích a nikdo pořádně nevěděl, čím se vlastně chce prezentovat. A nevíme to ani do teď. Máme za sebou 8 zápasů (což už je vzorek) a stále jsem nepochopil, co teda jako vlastně chceme hrát. Nevidím tam jediný signifikantní prvek.

A to není o kvalitě kádru. Gruzie nastoupila s hráči, kteří hrají v Íránu, na Slovensku, na Kypru, v Polsku, v Rakousku, v druhé anglické nebo druhé italské lize. Přesto jednoznačně vědí, s čím mohou uspět. A je to na trávníku vidět.

U nás vážně netuším. Nehrajeme nátlakově, nehrajeme tvořivě, nehrajeme pressing, nehrajeme ne brejky, nehrajeme na pevnou obranu. Nehrajeme nic. V základu jsme dnes měli 8 defensivních fotbalistů, a i přes to chodil soupeř neustále do přečíslení tři na dva nebo dva na jednoho. A jediným prvkem, který si lze za poslední měsíce z naší hry zapamatovat … jsou dlouhé auty Coufala. To je naprosto žalostný.

Čekal bych po tom nevydařeném Euru nějakou analýzu, proč se neuspělo. A poučení se z ní. Toho času uběhlo celkem hodně. Nejen, že jsem se relevantních argumentů nedočkal … ale my od té doby hrajeme ještě daleko hůř. V Německu jsme byli proti Gruzii lepší. Tady nás přejeli jak kluky z B třídy. A ano. Uvědomuju si, že jsou doma silní a za poslední tři roky prohráli na vlastní půdě pouze se Španělskem. Ale to náš výkon opravdu neomlouvá.

Samozřejmě, že Ivan je chytrý chlap a nemusí nutně on být ten progresivní článek a má na to realizační tým v čele s Jaroslavem Köstlem. Ale to, jak se mužstvo projevuje v zápasech, je primárně jeho zodpovědností a zatím je to tragédie. Neříkám, že je jejím jediným viníkem. To ani omylem. Ale kompetenčně za ni zodpovědný je.

Vedení

Tady je problém obrovský. Ach ten náš FAČR. Máme aktuálně velice kvalitní ligu. Nejlepší období v celé české historii. A do toho je repre úplný kontrast a v absolutních troskách. Samozřejmě, že to nemůže úplně korelovat a ten vliv lepšící se domácí soutěže na nároďák bude pomalý a postupný. A taky vím, že síla Sparty, Slavie nebo Plzně je z velké míry tvořena i zahraničními hráči, které si do repre nekoupíte. Ale rozhodně můžete přivést z venku realizák.

Sparta si jednoznačně dokázala, že jít moderní a mladou evropskou cestou … je prostě správně. A když už tedy svazu nebyl dobrý Martin Svědík, měli by v těch zahraničních vodách zalovit taky. A není to jen o trenérovi. Je to o celém tom týmu kolem repre, kde poslední roky místo odborných profesionálů bývají často i svazoví kamarádi a bývalí hráči, kterým se takto zajišťuje trafika do budoucna. Samozřejmě to není absolutní, jsou i výjimky a nechtěl bych se někoho dotknout.

Ale já bych prostě celý ten sportovní úsek vzal a komplet jej vyměnil za nějaké fungující zahraniční soukolí odborníků. Jasně. Byl by to risk. Měli by to s tím materiálem těžké. Ale může být něco horšího, než stávající stav?

Jenže to by stálo prachy. A hlavně vliv. A náš svaz… to jsou pořád těžký devadesátky. Vydělat peníze poctivou odbornou prací, to je stále sprosté slovo. A uvědomit si, že počáteční investice do špičkového managementu se může v dlouhodobém horizontu vrátit právě díky úspěchu na poli sportovním, to už chce holt fištróna. Ale pokud jsme někde opravdu zamrzli, je to právě na tom poli svazovém. Bafuňářském. A dokud se něco nezmění tam… osazenstvo a tím pádem i celkové nastavení, filosofie a mindset … nemůžeme čekat, že se náš repre fotbal kamkoli posune.

Anketa

Jak vidíte práci FAČRu?
Výborná
0,3 %
Chvalitebná
0 %
Dobrá
0,5 %
Dostatečná
0,5 %
Nedostatečná
16 %
Šílená
82,7 %
Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

A je to fakt velká škoda, když naše kluby ukazují cestu.

Dostat se na světový šampionát… by mělo být tou mantrou a alfou a omegou. Vždyť se nám to povedlo pouze jednou. Navíc turnaj v Mexiku, USA a Kanadě slibuje totální petardu a pompéznost. Marketing a peníze. Kvalifikace pořád ještě ani nezačala. Je čas. Udělat nějaký razantní krok směrem k budoucnosti. K naději. Ale věří v něj ještě někdo? Jsem optimista. Já budu. Zázraky se totiž dějí. 26. května jsme se o tom v 02 aréně přesvědčili.

Takhle to viděl a pro web 90 minut vytvořil https://www.facebook.com/Jajinek68/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz