Hlavní obsah
Sport

Spravedlivá remíza na Letné. Sparta – FCSB 1:1

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

Fotbalisté pražské Sparty si do odvety na půdě rumunského FCSB vezou remízu 1:1. Oba týmy vstřelily branku zásluhou standardních situací, přičemž té rumunské předcházela hrůzostrašná chyba Petera Vindahla.

Článek

Mnozí si před zápasem jistě kladli otázku, zda Sparta dokáže konečně prolomit prokletí pohárových předkol nebo završí sérii jubilejních deseti vyřazení v předkolech Ligy mistrů.

Ostatně s předchůdcem FCSB, bukurešťskou Steauou, se Sparta už v předkolech jednou utkala a zápas pro ni dopadl neslavně, když rumunský celek postoupil po výsledcích 1:1 a 2:0. Všechny tři branky tehdy vstřelil českým fanouškům dobře známý Nicolae Stanciu.

Trenér Sparty Lars Friis mohl do utkání nasadit většinu opor. Jedinou významnější ztrátou byla absence Filipa Panáka, která se v utkání ukázala citelnější, než si asi většina fanoušků před zápasem myslela. V základní sestavě Sparty nastoupilo také jen trio Čechů Matěj Ryneš, Martin Vitík a Jan Kuchta.

První půle byla spíše opatrná a šancí jsme se dočkali především po chybách v defenzivách na obou stranách. Úvodní si připsali hosté, když Adrian Sut nedokázal využít nesmyslné vyběhnutí Petera Vindahla a po kličce brankáři netrefil prázdnou branku Sparty.

První nebezpečnou situaci před brankou rumunského soupeře jsme mohli zaznamenat ve dvacáté minutě, kdy se Qazim Laci opřel do míče těsně za hranicí vápna, ale branku trefit nedokázal. Sparta byla i nadále o trochu lepším týmem na hřišti, ale v ofenzivní i defenzivní fázi ji trápila spousta nepřesností. Nebezpečnou šanci si připsala až ve 35. minutě, kdy se poté po nepřesném výkopu Rumunů dostal ke střele Haraslín, ale mířil vysoko nad.

Foto: 90 minut / Jindřich Jager

AC Sparta Praha vs. FCSB

První střelu na branku jsme viděli až ve 40. minutě, ale Daniel Popa mířil pouze do náruče norského brankáře v brance Sparty. Největší šanci první půle si krátce poté připsal dánský stoper Sparty Asger Sørensen, jenž ale nevyužil bravurní centr Laciho a mířil nad.

Kdo čekal, že bude Sparta v úvodu druhé půle lepším týmem, ten by čekal marně. Prvních patnáct minut poločasu jakoby Sparťané zůstali v šatně a koledovali si o zasloužený trest. Ten nakonec také přišel. Nejprve vybídl mimořádně nejistý brankář Vindahl ke skórování exslávistu Alexandra Balutu, ale ještě mu pomohl blokující Mathias Ross. Takové štěstí však už neměl po následujícím rohu, jenž využil Joyskim Dawa a FCSB se dostalo do zaslouženého vedení 1:0.

Poté přece jen Sparta přidala na obrátkách a zatlačila FCSB před vlastní vápno. I nadále ji však brzdily nepřesnosti. K ještě výraznějšímu vystupňování tlaku došlo až příchodu Victora Olatunjiho, který nahradil mimořádně slabého Kuchtu. A právě Olatunji se stal alespoň částečným hrdinou dnešního večera, když v 78. minutě využil krásný centr Veljka Birmančeviče a srovnal skóre na 1:1.

Poté Sparta ve velkém tlaku přece jen ustala, ale přesto bylo na Letné ještě veseleji. Už v nastaveném čase se Kaan Kairinen dostal k odraženému míči a zamířil přesně do branky Stefana Tarnovana. Tato radost však trvala jen dvě minuty, protože brance předcházel jednoznačný útočný faul Vitíka a rozhodčímu nezbylo nic jiného než po konzultaci s videem branku neuznat.

V závěru ještě zahrozil do rozhozené obrany Sparty Luis Philipe, ale skóre už zůstalo nezměněno.

Pro Spartu se rozhodně nejedná o výsledek, který si představovala do odvety. Na druhou stranu, utkání ukázalo, že FCSB rozhodně není nehratelným soupeřem. Sparta se však pro úspěch bude muset více přiblížit loňským výkonům. Na horké rumunské půdě to totiž nebude mít vůbec jednoduché.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz