Hlavní obsah
Sport

Vzletné ohlasy z Letné: Po třetině zápasů a derby je obhajoba téměř fuč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut

Po derby jsem psal, že Slavia vyhrála zaslouženě. Brzký vstřelený gól, výborná hra soupeře, taktika, která nedovolila Spartě zejména v prvním poločase nic.

Článek

Trochu jsem se poté zamyslel, když je liga po třetině odehraných zápasů a když navíc stíháme rivala z Edenu s šestibodovým mankem, jaké jsou naše šance na obhajobu.

No, nic moc. Pokud si Slavia udrží formu, v což nevěřím, protože na každý tým padne horší období, pak může už reálně pomýšlet na titul. Její nynější hra je zkrátka taková, jakou předváděla v období, kdy se utkala se Sevillou a dalšími evropskými mančafty a zejména doma je válcovala totálním fotbalem. Už tehdy někteří trenéři těchto týmů obdivovali fyzický fond a presování, se kterým hráči Slavie doma dominovali. Nyní mi to tehdejší období hodně připomíná a to není dobrá zpráva pro Letenské.

Navíc, když se podívám na rozpis zbývajících zápasů Sparty před zimní přestávkou, tak posuďte sami. Plzeň venku, Baník doma, hrající v dobré formě, Mladá Boleslav venku. To jsou za mě nejtěžší utkání do konce podzimu. Tím pochopitelně neříkám, že nemůže Sparta se svou formou ztratit i jinde. K tomu si přidejte další náročná utkání v Lize mistrů a k optimismu mě to zrovna nevede. Sparta teď v zápasech Chance Ligy neoplývá dominancí a tyto zmiňované zápasy mi po právu dělají obavy. Dalším zlomovým momentem bude dle mého názoru březen a přelom dubna, kdy se Sparta utká s Olomoucí venku, se Slavií doma, pak zavítá do Liberce a přivítá doma Plzeň. Nakonec 5. dubna zakončí těžkou sérii zápasem na Baníku. Tady se může hodně lámat chleba před nadstavbou. Náš rival má nejbližší zápas v Jablonci, kde tajně doufám, že by mohl zaváhat. Z těžkých zápasů do zimy bych zmínil dvě utkání v prosinci. Konkrétně výjezd do Ostravy a Olomouce. Na jaře čekají Slavii těžká venkovní utkání v Plzni, na Spartě, doma přivítá mimo jiné Baník Ostrava. No a pozor na třetího vzadu. Západočeský klub určitě také neřekl poslední slovo a mocně nám bude dýchat na záda.

Šest bodů je v třetině odehraných zápasů nic, co by se nedalo dohnat. Sparta si ovšem už nesmí dovolit ztrácet a zároveň doufat, že klub z Edenu v některém zaváhá. Při nynější formě o tom zatím dost pochybuji.

Foto: 90 minut

Za poklesem hry klubu z Letné vidím několik věcí. Slabší formu některých klíčových hráčů. Birmančevič z kraje sezony hrál určitě lépe a přechodová fáze je nyní taková upracovaná. K tomu si připočtěte hromadící se únavu, některé kiksy v obraně a dobře nachystaní soupeři, co Spartě nedovolí dostat se do poslední třetiny hřiště. To, s čím si Sparta dříve poradila, nyní nejde. Útočit do tzv. betonu. Naopak soupeř čeká na každou možnost k brejku a nebojí se. Vzpomeňme na Olomouc. Z minima vytěžila maximum. Tak trochu styl Sparty v Lize mistrů.

Tak uvidíme, zda Lars Friis naordinuje pro zbytek podzimní části nějaké překvapení a pozmění hru Sparty tak, aby byla pro soupeře znovu něčím nečitelná. Každý soupeř  už je na ni dobře nachystán a přijde mi, že Sparta nyní nemá čím překvapit. Znovu se ukazuje, že i přesto, že má obhájce titulu na soupisce spoustu hráčů, jeho hra stoupá a padá hlavně s formou Birmančeviče, Haraslína, Kaarinena, Laciho, vzadu Panáka a Vitíka. Preciado někdy zahraje, jindy ne. Všiml jsem si, že najednou se vytratil Wiesner. Preciado ho tam momentálně nepustí. Možná je to škoda. Kaarinen, až na skvostný přímák ve Stuttgartu, také nehraje to, na co jsme byli zvyklí. To samé Laci. Výše jmenovaní jsou v podstatě celá záložní řada a to je za mě kámen úrazu posledních zápasů. Není tam ta forma se kterou zahajovali sezonu. V derby to bylo jasně vidět. Když nastoupil Haraslín a Rrahmani, hra se okamžitě zvedla, ale ostatní se moc nepřipojili a svůj výkon nezlepšili. Jeden nebo dva hráči to sami neutáhnou.

Nezbývá než si přát, že jak rychle jsme ztrátu nabrali, tak rychle ji zase stáhneme. Bohužel už to nezávisí jen na nás, ale zlepšeným výkonem můžeme dostat soupeře z Edenu znovu pod tlak.

Samozřejmě tomu věřím a doufám, že nynější forma se z ligových trávníku nepřenese i do Ligy mistrů. Tam si totiž Sparta vydobyla slušné renomé a pokud v tom bude pokračovat, může reálně pomýšlet na postup. To je ovšem ještě daleko. Nejdříve to chce zvládnout duel s Libercem a pak hurá do Manchesteru.

Tak Sparto do toho a jedeme dál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz