Hlavní obsah
Sport

Vzletné ohlasy z Letné: Sparta se znovu nadřela

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Sparta nastoupila na domácím stadionu proti Slovanu Liberec. Lepšího soupeře si nyní domácí celek nemohl přát.

Článek

Jestli měl někdo z předchozích zápasů větší depku než Sparta, byl to Slovan. Ten schytal debakl v derby proti Jablonci a trenér Kováč měl v reprezentační pauze určitě na čem pracovat. Lars Friis také neměl v poslední době klidné spaní a dobře věděl, že nesmí doma ztratit další body. Poté, co Sparta ztratila s Olomoucí a Slavií, nabrala šestibodové manko na svého rivala. Přesto před zápasem na Manchesteru nechal Friis na lavičce mimo jiných hráčů i Birmančeviče, Haraslína a Olatunjiho. Znovu se hlásí „Vzletné ohlasy z Letné“.

Když Tomáš Wiesner dal v osmé minutě hezký gól hlavou, nic nenasvědčovalo tomu, že dojde na nějaké drama. Jenže následná taktika, kdy se Sparta nikam nehnala, umožnila Liberci, aby si i on vytvořil nebezpečné závary a ve vápně byli několikrát hráči Sparty znovu nedůrazní. Naštěstí to Slovan nepotrestal. Jinak se většina poločasu nesla v takovém uspávacím módu. Dlouhé nákopy převažovaly ve hře Sparty nad postupnou kombinací. Záloha tak byla často vynechávána. Snad jen Matěj Ryneš snesl přísnější měřítko, když několikrát pláchl hostujícím obráncům. V jednom z těchto výpadů se dostal až před brankáře hostí a jen výborný zákrok Bačkovského zachránil Slovan od dvoubrankové ztráty. Jinak první půle moc šancí nenabídla. Trochu to připomínalo zápas s Olomoucí.

Do druhého poločasu naskočil Birmančevič za zraněného Tuciho. Po pár minutách se dostal do zakončení Wiesner a do této chvíle byl nejnebezpečnějším hráčem domácích. Jenže za chvíli ukázal Wiesner znovu i svou druhou tvář, když dal nepřipravenou malou domů, a jen zákrok Vindahla znemožnil Liberci vyrovnání. Po hodině hry se Sparta usídlila na půli soupeře po delší dobu. Vše vyvrcholilo střelou Ryneše. Bohužel mířila nad a Sparta byla nadále jen o jeden gól ve vedení. To však netrvalo dlouho. Po dalším nedůrazu domácích obránců Marios Pourzitidis přízemní střelou vyrovnal. A bohužel nemůžu říct, že by to bylo vyrovnání nezasloužené. Sparta toho do té chvíle předvedla dopředu zoufale málo. Je na ní vidět deka. Kde jsou rychlé přechody do útoku z úvodu sezóny, kde je převaha v držení míče, kterou Sparta dominovala? Střed zálohy znovu velmi špatný. Kairinen i Sadílek byli tak nenápadní, že kdybych je neviděl napsané v sestavě, ani bych si nevšiml, že jsou na hřišti. Haraslín i Olatunji dvacet minut před koncem na lavičce? Trochu mi to šetření některých hráčů začíná lézt na nervy. Pokud by Haraslín nevyrovnal krátce po svém příchodu, čím by Friis vysvětlil, že Sparta doma znovu ztratila?

Foto: David Štěpina / 90 minut

Abych jen nekritizoval, tak přihrávka Suchomela na Haraslína byla skvělá a znovu mě tento hráč přesvědčil, že by mohl dostávat více šancí. Už jsem mnohokrát psal, že teď to Letenským nelepí, ale možná že taková upachtěná vydřená výhra o gól může znovu Spartu nakopnout. Možná, že přesně takovou potřebovala. To ukážou až další zápasy. Ten nejbližší čeká Spartu proti jednomu z nejlepších celků na světě. Budu si přát, že znovu ukáže svou druhou stránku. Tu, díky níž si udělala dobré jméno v Evropě.

Jestli může překvapit City na jeho hřišti? Když si vzpomenu na zápas se Stuttgartem, tak bych řekl, že všechno je možné, ale když si vybavím předešlé zápasy v lize, zase o tom dost pochybuji. Tak si vyberte. Já si budu přát tu první možnost. Sparta nemá co ztratit a už několikrát dokázala, že ji tato situace vyhovuje. Tak držte palce. Já budu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz