Hlavní obsah
Sport

Vzletné ohlasy z Letné: Zázrak se nekonal, ale karty jsou rozdané jasně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Sparta se představila v rámci třetího kola skupinové fáze Ligy mistrů na půdě Manchesteru City.

Článek

Bylo jasné, že Sparta zvolí hluboký blok a bude vyrážet k rychlým brejkům. Na to jsem nepotřeboval věšteckou kouli, abych to zjistil. Na City nemůžete hrát otevřený fotbal. To pak hrozí, že si občas zahrajete s míčem a krutě prohrajete. Určitě ovšem nebylo v plánu dostat gól ve třetí minutě. Když dáte Fodenovi trochu prostoru, většinou se nemýlí. Na Spartu to dolehlo, místy jen stínovala hráče City, ale paradoxně domácím tento hluboký blok moc nevoněl. Haaland měl nebezpečnou hlavičku, kterou skvělým zákrokem zlikvidoval Vindahl. Střela Fodena byla dalším nebezpečím pro branku Sparty, ale Vindahl byl opět pozorný. Od nějaké 25. minuty začala i Sparta vystrkovat růžky. Největší šanci měl Birmančevič, který dostal od Haraslína výbornou přihrávku do běhu. Dobře umístěnou střelu si domácí gólman pohlídal. Haraslínovy nůžky byly také pěkným momentem. Na střely po prvním poločase 11:5 pro domácí, držení míče 72 % ku 28 % pro domácí. Nic, co by mě překvapilo. Manchester je na míči dominantní i ve většině zápasů Premier League.

Do druhé půle nastoupil za zraněného Haraslína Krasniqi a očekávalo se, že se obrázek hry moc nezmění. Já se modlil, aby Sparta zachytila úvod a měla do posledních minut o co hrát. Jenže ve 47. minutě se stalo přesně to, co se stát nemělo. Po rohu Fodena zvýšili domácí na 2:0. Už jsem si říkal, že je hotovo. Jenže ouha, Ake zahrál před střelou na bránu rukou, takže se stav nezměnil. Říkal jsem si, že tohle by Spartu mohlo nakopnout.

Další minuty jakoby kopírovaly průběh prvního poločasu. Sparta v hlubokém bloku a City dobývalo. Když už se Sparta dostala k míči, většinou končila po pár přihrávkách za půlicí čarou. V 55. minutě zblízka hlavičkoval Haaland, ale z bezprostřední blízkosti Vindahla znovu nepřekonal. To bylo pouze varování. Za chvíli se duel opakoval a tentokrát Haaland akrobatickou patičkou už na 2:0 zvýšil. No a City bylo na koni. Mezitím Olatunjiho vystřídal Rrahmani. Když Stones zvýšil v 65. minutě na 3:0, začínalo to zavánět debaklem, který jsem si nepřál. Byla to hra kočky s myší. 68. minuta, vlastně první akce do otevřené obrany Sparty. Čtyři přihrávky, na konci Haaland a 4:0. Bylo vidět, že někteří hráči hostí už šlapali vodu. Ono, když hrajete celý zápas bez balonu, síly rychle docházejí. V závěru ještě Matheus proměnil penaltu po faulu Preciada a uzavřel na konečných 5:0.

Sparta nepřijela do Manchesteru v nejlepší formě. Hráčům se nedá upřít snaha, přesto se nemohu zbavit dojmu, že se zbavovali míče velmi rychle. Měli přílišný respekt k soupeři. Trochu jsem doufal, že směrem dopředu ukážou víc. První poločas byl ještě celkem dobrý a bylo to jen o gól. Ten druhý ukázali domácí, že jsou jedním z nejlepších týmů na světě.

Samozřejmě presování od hráčů City je diametrálně odlišné, než když vás napadají hráči v lize. Sparta si zkrátka zahrála s týmem, který, co se týče kvality hry, rychlosti s míčem a napadání, ještě nepotkala. Je to škola fotbalu, ale karty jsou pro pražský tým rozdané jasně. Porazit doma Brest, který nasbíral už sedm bodů, tudíž se určitě nebude jednat o nic lehkého. Pak uhrát nějaký bodík ve zbývajících zápasech s ostatními týmy. Vše bude pochopitelně záviset hlavně na formě Letenských. Já doufám, že se zvedne.

Musím zmínit ještě jeden aspekt utkání. Tím byli fanoušci Sparty. Já slyšel z televize celý zápas jenom je. Ti domácí seděli jak pecky a ozvali se jen, když Manchester skóroval. Velké díky!

Hráčem utkání je pro mě Peter Vindahl. Já vím, že dostal čtyři kousky ze hry, ale nebýt jeho, mohlo to dopadnout mnohem hůře. Penaltu ani nepočítám. Preciado také směrem dopředu ukázal několikrát svou rychlost, ale jeho skluz, ze kterého byla odpískána penalta, byl zbytečný.

No nic, jedeme dál. Teď Spartu čekají ta klíčová utkání a já věřím, že hlavně v domácím prostředí ukáže, proč do Ligy mistrů postoupila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz