Článek
Ještě před pár lety byl výživový svět posedlý úplně jinými trendy. Stále dojíždí vlna keto diety, které omezuje příjem sacharidů na minimum. Před tím vycházely články, které varovaly před škodlivostí ovoce pro obsah cukrů. V dietách se odrážel proměnlivý ideál krásy, který dlouhou dobu hlavně po ženách požadoval štíhlou postavu. Ovšem situace se pomalu mění. Dnes se klade důraz na zdraví a kondici. Novým ideálem krásy je vypracovaná postava, kterou docílíme nejen posilováním, ale i stravou podporující růst svalů. Toho si samozřejmě rychle všimli i výrobci a potravin a obchodní řetězce.
V supermarketech dnes najdeme sekce „high protein“ hned vedle bio a bezlepkových výrobků. Je prodej proteinových potravin opodstatněný nebo se jedná o další marketingový tah jako v minulosti s potravinami s nízkým obsahem tuku?
Co jsou bílkoviny?
Proteiny, česky bílkoviny, jsou makromolekulární látky složené z aminokyselin propojených peptidovými vazbami. Najdeme je jako stavební jednotku ve vlasech, nehtech kůži. Jejich funkcí je i transport, regulace hormonů, stahování svalů, imunitní ochrana… Jsou obsaženy především v masu, mléčných výrobcích, vejcích, luštěninách, obilninách a ořeších.
Patří k makronutrientům, stejně jako sacharidy a tuky, a jsou důležité pro růst i udržení svalové hmoty. Navíc zasytí na delší dobu, takže můžeme jíst méně často.Pro správnou funkci těla potřebujeme dostatečný přísun makronutrientů i mikronutrientů. I tolik démonizované cukry jsou v určitých situacích důležité pro správnou funkci těla jako rychlý přísun energie,například po dlouhém běhu. Důležitější je dbát na vyvážený jídelníček a zdroj potravin. Nejlepším zdrojem živin jsou potraviny, které nejsou příliš průmyslově zpracované. A to se opět uzavírá kruh populárních proteinových jogurtů, sýrů a dalších.
Marketing vs. realita
Mnoho „proteinových“ výrobků na trhu má paradoxně méně bílkovin než jejich obyčejné protějšky. Porovnejte si příště v obchodě takový proteinový jogurt s obyčejným Skyrem či řeckým jogurtem. Nejenže mají v nutričních hodnotách často vyšší zastoupení proteinů, také neprocházejí přehnaným průmyslovým zpracováním. To jim sice přidá příjemnou chuť dochucovadly a přídavky, ale znehodnocuje to kvalitu samotné potraviny.
Jak na to chytře
Naše tělo potřebuje pestrou stravu. Pokud chceme zvýšit příjem proteinů, nemusíme sahat po drahých „high protein“ výrobcích. Stačí číst etikety a vybírat přirozené potraviny s vyšším obsahem bílkovin: kvalitní maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny. Trendy se ve výživě mění rychle. Nepodléhejme marketingovým tahům prodejců, jež se na těchto trendech živí.