Hlavní obsah

Absence Olayinky = změna systému Slavie? Ve formaci 3-5-2 zářilo několik hráčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Nepříjemné, nezvyklé. Fotbalisté Slavie půjdou do zápasu 25. kola Fortuna ligy se Sigmou Olomouc poprvé od startu ročníku bez bodového náskoku na svého rivala z Letné, zároveň se budou muset obejít bez opory Petera Olayinky.

Článek

Nigerijský křídelník dostal za nesportovní chování stopku na čtyři utkání, která jej dostala ze hry i pro derby se Spartou. Jak díru po jednom z kapitánů zalepit?

Čas na změnu

Přes zimu jsme toho napsali hodně o tříobráncovém systému, ke kterému ale Jindřich Trpišovský doposud nesáhl. Sázka na osvědčených 4-2-3-1 se nevyplácí, 17 bodů ze 24 možných je na Slavii posledních let prostě málo. A že by sešívaní dominovali po herní stránce, to též nelze tvrdit.

Při absenci Olayinky se přechod na systém 3-5-2 vyloženě nabízí. A možná definitivně. Je třeba si uvědomit, že tady od léta nigerijský rychlík nebude. Role podhrota se v pětičlenné záloze ujme kreativní zimní posila Christos Zafeiris, jenž bude tvořit pro dvojici vyvolených útočníků. Pod ním sehraní Petr Ševčík s Oscarem Dorleym, oba odreagovaní po reprezentační pauze se svými národními týmy.

ExBoleslaváci na wing beky ideální volbou

David Jurásek ukázal v reprezentačním dresu, že mu běhání po lajně nahoru dolu vyhovuje. Může se plně věnovat ofenzivě, jeho silnější stránce hry. Záda mu bude krýt trojice stoperů, přičemž Igoh Ogbu je na rozestavení se třemi stopery zvyklý. Může to vyznít blbě, ale Juráskovi může vyhovovat, že mu na lajně nebude žádný spoluhráč překážet. Z toho vyplývá více šancí na jeho přesné rohlíky.

Tři muži za zády by pomohli i defenzivně nejistému Davidu Douděrovi. Právě na postu wing-beka se mu loni tak dařilo v dresu Mladé Boleslavi. Může zde uplatnit svou rychlost, dynamičnost a dobrou fyzičku, zároveň se vyhne soubojům jeden na jednoho, jejichž bránění mu vůbec nejde. Ofenzivnější volnost a zároveň odpovědnost za celou lajnu by mu měla dodat sebevědomí, které mu občas chybí. Nebo to tak minimálně působí.

Konzervativní volba Ewerton

Nikde však není napsané, že ke změně systému vskutku dojde. Trenéři mohou na křídlo poslat Václava Jurečku či Ivana Schranze, nejpravděpodobněji by ale dostal šanci Ewerton. Brazilský křídelník je typologicky úplně jiný hráč než Olayinka, vzhledem ke trápení sešívaných v koncovce by ale hráč se silnou pravačkou a střelou z vápna mohl být ideálním lékem.

V minulých měsících nezvykle často na levou stranu Trpišovský posouval leváka Matěje Juráska, kterému to ale přes nohu vůbec nejde. Je to podobně jako Ewerton hráč, jenž potřebuje mít silnější nohu uprostřed hřiště. Ať už každopádně nastoupí ten či onen, ani jeden nezastane defenzivní práci Olayinky. S přihlédnutím k blížícímu derby se nabízí varianta s Ivanem Schranzem, který povahu dříče má. Už hrál na hrotu, na pravém křídle i bekovi. Levé křídlo by tak pro slovenského univerzála neměl být problém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz