Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čeho lidé před smrtí nejvíce litují?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Ferato Unsplash.com

Život. Smrt. Jedno bez druhého nemůže existovat. Co proniká do mysli lidí na sklonu života?

Článek

Na naší pouti od narození až na samý konec se potýkáme se strastmi, vrcholy a pády, štěstím a smutkem. Když nám přeje štěstí, jako děti se cítíme bezstarostně. V pubertě hledáme své místo ve světě, prožíváme první velké lásky, hledáme smysl a svoji identitu. V dospělosti se honíme za úspěchem a penězi. Ale kolik z toho všeho, za co bojujeme a pro co se snažíme, za to skutečně stojí?

Australská autorka Bronnie Ware napsala knihu s názvem The Top Five Regrets of the Dying, kde popisuje svou zkušenost při práci s těžce nemocnými a umírajícími pacienty. Zde je pět věcí, kterých lidé na smrtelné posteli nejvíce litují.

5. Nedovolil jsem si být šťastnější

Dle autorky je toto velmi častý stesk umírajících lidí. Zjišťují, že štěstí a radost nemusí být tak nedosažitelné, jak se během života zdálo. Možná jsme se příliš soustředili na hledání velkých okamžiků a přehlíželi jsme radost a vděčnost za drobné momenty každodenního života. Také snaha uspokojit své okolí vedla lidi k tomu, že předstírali svou spokojenost, i když to tak hluboko uvnitř necítili.

4. Měl jsem zůstat v kontaktu se svými přáteli

Přátelství jsou jedním z nejcennějších darů, které můžeme v životě mít. Mnozí pacienti byli tak pohlceni svými životy, že zapomněli udržovat a pečovat o přátelství, která během života vznikla. Je důležité si uvědomit, že i v hektickém světě můžeme najít čas a prostor pro udržování vztahů, které nám mohou dodat sílu a radost. Poslední chvíle jsme rádi mezi těmi, které milujeme.

3. Měl jsem mít odvahu vyjádřit své pocity

Ať už jsou to potlačené křivdy, snaha vyhnout se zbytečnému konfliktu, nebo dokonce šikana prožitá v dětství. Smutnou pravdou je, že lidé na smrtelné posteli často litují, kolikrát se nebyli schopni postavit za svou pravdu a sami za sebe.

2. Více času na rodinu a méně práce

Málo koho asi překvapí, že během umírání se lidé neupínají k tomu, kolik peněz vydělali a kolik majetku získali. Naopak, často se stává, že lidem chybí čas, který mohli strávit se svými dětmi. Rodina je základ našeho života, a přestože práce a povinnosti mohou být důležité, je důležité si uvědomit, že čas strávený s blízkými je neocenitelný.

1. Mít odvahu žít život věrný sám sobě

Nedělat to, co od nás očekává okolí. Nesplněné sny a odmítání toho, co si skutečně přejeme, je na sklonku života věc, které jako lidé nejvíce litujeme. Největší životní odměnou je být autentickým a žít podle svých hodnot a přesvědčení. Neztrácejte se ve snaze splnit očekávání ostatních, ale najděte odvahu žít svůj vlastní život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám