Hlavní obsah

Bavorské preclíky zvládneš i doma! Recept, který se povede i začátečníkům

Foto: freepik

Voňavé, křupavé a jako z německého trhu! Nauč se upéct pravé bavorské preclíky doma – z jednoduchých surovin a bez složitostí. Ideální na brunch i k pivu!

Článek

Domácí německé preclíky (Laugenbrezeln)

Ingredience na 8 kusů:

  • 500 g hladké mouky (ideálně typ 550 nebo chlebová)
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g) nebo 1 sáček sušeného
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 30 g změklého másla

Na sodovou lázeň:

  • 1 litr vody
  • 3 lžíce jedlé sody (pozor, ne prášku do pečiva!)

Na posypání:

  • Hrubozrnná sůl (např. krystalová nebo mořská)

🥣 Postup:

  1. Těsto:
    V míse smíchej mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělej důlek, přidej rozdrolené droždí a trochu vlažné vody. Nech vzejít kvásek asi 10 minut. Poté přidej zbytek vody a máslo a uhněť hladké a elastické těsto (cca 8–10 minut). Přikryj utěrkou a nech kynout 45 minut.
  2. Tvarování preclíků:
    Těsto rozděl na 8 stejných dílů. Každý vyválej do dlouhého válečku (asi 50–60 cm), uprostřed silnějšího a na koncích tenčího. Vytvaruj klasický tvar preclíku (konce obtoč a přelož zpět k „bříšku“). Pokládej na plech s pečicím papírem a nech ještě 15 minut odpočinout.
  3. Sodová lázeň:
    Předehřej troubu na 200 °C. V hrnci přiveď k varu vodu a opatrně do ní přisyp jedlou sodu (pozor, pění!). Pomocí naběračky nebo děrované lžíce ponoř každý preclík na 30 sekund do lázně, poté je nechej okapat a vrať na plech.
  4. Pečení:
    Preclíky na plechu posyp hrubozrnnou solí a peč v troubě 18–20 minut dozlatova, dokud nezískají typickou tmavě hnědou barvu.
  5. Podávání:
    Nejlepší jsou ještě teplé – jen tak samotné, nebo s máslem, sýrem, klobáskou či hořčicí. Perfektní i k pivu.

💡 Tipy z kuchyně:

  • Pokud chceš autentický výsledek, použij alkalickou lázeň z hydroxidu sodného – ale to už je chemie pro pokročilé.
  • Z těsta můžeš vytvarovat i bagetky nebo malé žemličky – tzv. Laugenbrötchen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Preclíky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz