Článek
Domácí německé preclíky (Laugenbrezeln)
Ingredience na 8 kusů:
- 500 g hladké mouky (ideálně typ 550 nebo chlebová)
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g) nebo 1 sáček sušeného
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažné vody
- 30 g změklého másla
Na sodovou lázeň:
- 1 litr vody
- 3 lžíce jedlé sody (pozor, ne prášku do pečiva!)
Na posypání:
- Hrubozrnná sůl (např. krystalová nebo mořská)
🥣 Postup:
- Těsto:
V míse smíchej mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělej důlek, přidej rozdrolené droždí a trochu vlažné vody. Nech vzejít kvásek asi 10 minut. Poté přidej zbytek vody a máslo a uhněť hladké a elastické těsto (cca 8–10 minut). Přikryj utěrkou a nech kynout 45 minut. - Tvarování preclíků:
Těsto rozděl na 8 stejných dílů. Každý vyválej do dlouhého válečku (asi 50–60 cm), uprostřed silnějšího a na koncích tenčího. Vytvaruj klasický tvar preclíku (konce obtoč a přelož zpět k „bříšku“). Pokládej na plech s pečicím papírem a nech ještě 15 minut odpočinout. - Sodová lázeň:
Předehřej troubu na 200 °C. V hrnci přiveď k varu vodu a opatrně do ní přisyp jedlou sodu (pozor, pění!). Pomocí naběračky nebo děrované lžíce ponoř každý preclík na 30 sekund do lázně, poté je nechej okapat a vrať na plech. - Pečení:
Preclíky na plechu posyp hrubozrnnou solí a peč v troubě 18–20 minut dozlatova, dokud nezískají typickou tmavě hnědou barvu. - Podávání:
Nejlepší jsou ještě teplé – jen tak samotné, nebo s máslem, sýrem, klobáskou či hořčicí. Perfektní i k pivu.
💡 Tipy z kuchyně:
- Pokud chceš autentický výsledek, použij alkalickou lázeň z hydroxidu sodného – ale to už je chemie pro pokročilé.
- Z těsta můžeš vytvarovat i bagetky nebo malé žemličky – tzv. Laugenbrötchen.