Článek
Bazalka – zelený poklad, který promění každé jídlo i domácí lékárničku
Bazalku miluju. Nejen kvůli její omamné vůni, ale i proto, jak všestranná je. Letos jsem si ji na balkoně vypěstoval víc než kdy dřív – a byl čas zjistit, co s ní kromě klasického pesta. A nestačil jsem se divit, co všechno tahle aromatická královna kuchyně umí.
1. Domácí bazalkový olej – zelené zlato na saláty i pečivo
Do sklenice olivového oleje stačí přidat hrst čerstvé bazalky, trochu soli a nechat 3–5 dní louhovat v lednici. Výsledek? Chuťová bomba, kterou leju na pečenou zeleninu, brambory i chleba.
2. Bazalkový led – rychlá záchrana pro letní nápoje
Listy bazalky nasekám, nasypu do formiček na led a zaleju vodou. V mžiku mám ledové kostky, které osvěží vodu, domácí limonádu nebo i gin s tonikem. Efekt? Nejen chuť, ale i vzhled!
3. Čaj z bazalky – přírodní lék na stres i špatné trávení
Když mě bolí břicho nebo potřebuji vypnout, zaleju pár lístků horkou vodou. Bazalka má uklidňující účinky a pomáhá i při nadýmání. Přidávám trošku medu a citronu – ideální večerní rituál.
4. Bazalková sůl – aromatické koření vlastní výroby
Čerstvou bazalku rozmixuju s mořskou solí a suším v troubě na nízkou teplotu. Skladování v uzavíratelné sklenici a mám perfektní dochucovadlo na ryby, brambory i pečenou zeleninu.
5. Bazalka jako repelent – komáři ji nesnáší
Nečekaně účinný trik: rozdrcené listy bazalky rozetřené na pokožku. Nelepí, příjemně voní a funguje. Používám hlavně večer u ohně.
Závěrem:
Bazalka je víc než jen bylinka na ozdobu těstovin. Pokud ji pěstujete doma, nebo si ji kupujete čerstvou, vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých triků. Ušetříte, překvapíte své chuťové buňky a ještě potěšíte tělo. A věřte mi – jakmile jednou zkusíte bazalkový olej, už ho nebudete chtít kupovat.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost