Článek
Domácí aioli (česneková omáčka za 5 minut)
Aioli jsem si zamiloval hned napoprvé – česneková, jemná, krémová a dokonale ladí ke všemu, co vyjde z grilu. Dlouho jsem si myslel, že je to nějaká francouzská věda, než jsem si omáčku začal dělat po svém. A víte co? Za pět minut je hotová, a to i bez mixéru.
Suroviny:
- 1 žloutek (pokojové teploty)
- 2–3 stroužky česneku (dle chuti)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy (čerstvé)
- 100–150 ml kvalitního rostlinného oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- sůl dle chuti
Postup:
- Základní směs: Do misky dám žloutek, dijonskou hořčici a citronovou šťávu. Vše vyšlehám metličkou, dokud se směs pěkně nespojí.
- Česnek: Česnek nasekám najemno a rozmačkám nožem se špetkou soli na pastu. Právě ta dává aioli ten pravý říz. Vmíchám ji do směsi.
- Zašlehávání oleje: A teď klíčová část – přilévám olej po kapkách, nejdřív velmi pomalu. Neustále šlehám. Jakmile směs začne houstnout, můžu olej přilévat po tenkém pramínku.
- Dokončení: Ochutnám, případně dosolím nebo přidám citron. Konzistence by měla být krémová jako majonéza, chuť svěží a výrazně česneková.
Tip z kuchyně:
Pokud si netroufáte na ruční šlehání, klidně použijte tyčový mixér – postup je stejný, jen rychlejší. Ale věřte mi – ručně vyšlehané aioli chutná ještě o kousek líp.
Skvěle se hodí ke grilovanému masu, pečeným bramborám, hranolkům nebo i do burgeru. A nejlepší na tom je, že víte, co v omáčce máte – žádná éčka, jen chuť a poctivost.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost