Článek
Chlebíček z polenty s hroznovým vínem
Ingredience:
- 200 g polenty (kukuřičné krupice)
- 500 ml mléka (může být i rostlinné)
- 80 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 200 g hroznového vína (bez pecek)
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 lžíce vanilkového cukru
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava polenty: V hrnci přiveďte mléko k varu, osolte špetkou soli a za stálého míchání vsypte polentu. Vařte asi 5 minut, dokud nezískáte hustou kaši. Vmíchejte polovinu másla a nechte vychladnout.
- Těsto: V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte zbytek másla, citronovou kůru, vychladlou polentu a postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Pečení: Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček. Povrch poklaďte kuličkami hroznového vína, které se při pečení krásně zapečou dovnitř.
- Dokončení: Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40–45 minut, dokud není chlebíček zlatavý a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
- Servírování: Nechte trochu vychladnout, pocukrujte a podávejte. Výborně chutná jen tak, ale i s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
👉 Tento chlebíček má jemnou strukturu díky polentě, je vláčný a hroznové víno mu dodá osvěžující sladkokyselý kontrast. Připomíná mi pozdní léto, kdy réva dozrává na zahradě a člověk chce upéct něco rychlého, ale přitom voňavého a originálního.