Článek
Cuketový tatarák podle vlastní zkušenosti
Když je zahrada plná cuket a člověk už neví, co s nimi, přichází na řadu tenhle malý zázrak. Dlouho jsem cuketu vnímal jen jako přísadu do rizota nebo na gril. Ale zkusit ji jako základ na “tatarák”? Jedno z nejlepších letních rozhodnutí.
Ingredience:
- 1 střední cuketa (nejlépe mladá, neloupaná)
- 1 menší cibule (červená nebo klasická)
- 2–3 stroužky česneku
- 1–2 lžíce kvalitního kečupu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky uzené papriky (nebo chilli pro ostřejší verzi)
- Sůl, pepř podle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- Houska, chleba nebo topinky k podávání
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo i se slupkou, dejte ji do cedníku, lehce osolte a nechte asi 10 minut vypotit. Pak ji pořádně vymačkejte, ať se zbavíte přebytečné vody.
- Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a prolisujte česnek.
- V míse smíchejte cuketu, cibuli, česnek, kečup, hořčici, sójovou omáčku, papriku (klidně obě), osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
- Všechno dobře promíchejte a nechte aspoň 15 minut odležet v lednici. Chuť se krásně rozvine.
- Podávejte na čerstvém chlebu, opečené topince nebo klidně jako dip k zelenině.
Tip z praxe:
Zkuste přidat trochu nakrájených sušených rajčat nebo kapary – tatarák získá další zajímavou chuťovou vrstvu.