Článek
Ďábelské toasty: Poctivá klasika, která pálí tak akorát
Tohle je moje srdcovka. Ďábelské toasty dělám už roky, a pokaždé mizí ze stolu rychlostí blesku. Pálivé tak akorát, voňavé po česneku a skvělé jak na večeři, tak na pohoštění k pivu. Tajemství je v dobrém salámu, domácí česnekové směsi a chlebu, který se nasákne chutí a zároveň zůstane krásně křupavý.
Co budete potřebovat:
- 1 starší chléb (krájený na silnější plátky)
- 200 g měkkého salámu (např. junior, gothaj)
- 2 lžíce kečupu (ideálně ostrého)
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 1 vejce
- Sůl, pepř
- Pálivá paprika nebo chilli dle chuti
- Olej na potření plechu
- (volitelně) nastrouhaný sýr navrch
Postup:
- Salám nastrouhejte najemno nebo rozmixujte. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, kečup, hořčici a koření. Dobře promíchejte.
- Směs rovnoměrně natřete na plátky chleba. Klidně nešetřete – toasty by měly být „nadýchané“.
- Plech lehce potřete olejem, toasty položte směsí nahoru.
- Pečte v troubě na 200 °C asi 10–15 minut, dokud okraje nezezlátnou a povrch lehce nezpevní.
- (Volitelně) posypte sýrem a krátce zapečte – výsledný efekt je ještě lepší.
Tip z kuchyně:
Pokud chcete opravdu ďábelskou verzi, přidejte do směsi pár kapek chilli omáčky nebo najemno nasekanou feferonku. Skvěle se hodí i na studeno – třeba jako svačina na výlet.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost