Článek
Neodolatelný pudinkový dezert s piškoty a domácím přelivem
Tenhle dezert je pro mě takový sladký návrat do dětství. Když jsme byli malí, máma nám dělávala pudink do skleniček s piškoty a na vrch dávala domácí marmeládu nebo ovocný sirup. Jednoduché, ale naprosto božské. Dneska ho dělám svým dětem a vždycky se po něm jen zapráší. Pokud chcete rychlý a efektní zákusek třeba i pro návštěvu, tohle je sázka na jistotu.
Co budete potřebovat:
Na základ:
- 1 litr mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku (v prášku)
- 4 lžíce cukru (můžete upravit dle chuti)
- 1 balíček kulatých piškotů (cca 150 g)
Na přeliv:
- 250 g mraženého ovoce (např. jahody, maliny, borůvky)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- případně 1 lžička škrobu na zahuštění
Jak na to:
- Pudink: V části mléka rozmíchám pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedu v hrnci k varu a poté do něj za stálého míchání vliju směs s pudinkem. Míchám, dokud nezhoustne.
- Skládání: Do menších skleniček nebo misek naskládám na dno piškoty, přeliju horkým pudinkem. Kdo má rád, může dát ještě jednu vrstvu piškotů doprostřed.
- Přeliv: V menším rendlíku krátce povařím ovoce s cukrem a citronovou šťávou. Pokud je směs moc řídká, přidám trošku škrobu rozmíchaného ve vodě. Nechám jen krátce probublat.
- Finální úprava: Ovocný přeliv dávám na zchladlý pudink – buď hned, pokud chci, aby se lehce vpil, nebo až po vychlazení, pro kontrastní vrstvy. Dezert nechám ideálně několik hodin v lednici.
Tip navíc:
Pokud chcete extra efekt, udělejte pudink dvoubarevný – např. vanilkový a čokoládový. Děti to milují! A přeliv? Můžete použít i rozmixovanou meruňkovou marmeládu s troškou vody – rychlovka, která chutná báječně.