Článek
🥐 Domácí šneci z listového těsta s pudinkem a rozinkami
Listové těsto mám vždy po ruce – zachraňuje situaci, když nečekaně přijde návštěva, nebo když děti doma loudí něco sladkého „jen tak“. Tento recept na šneky s vanilkovým pudinkem mám vyzkoušený nesčetněkrát a pokaždé zmizí z talíře rychlostí blesku. Výhodou je, že ho zvládne opravdu každý – nepotřebujete váhu, jen trochu citu a chuť tvořit.
📝 Ingredience
- 1 balení listového těsta (nejlépe rozválené)
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
- 2–3 lžíce cukru
- Hrst rozinek (volitelně)
- 1 vejce na potření
- Moučkový cukr na posypání
👩🍳 Postup
- Nejprve si uvařím klasický pudink – podle návodu na sáčku, ale dávám o trochu méně cukru, protože těsto a rozinky to dosladí. Nechám ho chvíli zchladnout, aby nebyl úplně horký.
- Rozbalím listové těsto a rovnoměrně na něj rozetřu vychladlý pudink. Pokud mám po ruce rozinky, nasypu je nahoru – dětem to chutná ještě víc.
- Těsto opatrně zaroluji po delší straně jako roládu a nakrájím na asi 2 cm široké plátky. Ty kladu řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
- Každého šneka potřu rozšlehaným vejcem – krásně se pak lesknou a zezlátnou.
- Peču v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, dokud nejsou šneci krásně zlataví.
- Nechám trochu vychladnout a ještě teplé popráším moučkovým cukrem. Vždycky jich pár schovám na druhý den – tedy aspoň se o to snažím…
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost