Článek
Ingredience (na cca 3–4 porce):
- 500 g mletého kuřecího masa (ideálně z prsou i stehen)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky sušeného tymiánu nebo oregana
- Strouhanka na obalení
- Olej na smažení
Postup:
- Základní směs:
Mleté kuřecí maso dejte do mísy. Přidejte na jemno nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a všechny koření. Důkladně promíchejte rukou – nebojte se směs chvíli propracovat, bude se pak lépe tvarovat. - Tvarování:
Navlhčete si ruce vodou a tvarujte menší kousky – nugetky ve tvaru oválků nebo placiček. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trošku strouhanky, ale ať zůstane směs stále šťavnatá, pak dáme je na pár minut chladit do mrazáku. - Obalování:
Každou nugetku obalte ve strouhance – díky tomu získají krásně křupavou kůrku. - Smažení:
Nugetky smažte v rozpáleném oleji na středním plameni dozlatova. Trvá to přibližně 3–4 minuty z každé strany. Po dosmažení nechte okapat na papírové utěrce.
Tip z kuchyně:
Chcete zdravější variantu? Zkuste nugetky péct v troubě – 180 °C, asi 20 minut, ideálně na pečicím papíře a lehce pokapané olejem.
Servírování:
Nejlepší jsou ještě teplé, s domácí tatarkou, jogurtovým dipem nebo jen tak s čerstvým salátem. U dětí slaví vždycky úspěch s hranolky nebo kaší.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost