Článek
Nakládané okurky jako od babičky
Ingredience na 7 sklenic (0,7 l):
- 2–3 kg menších nakládaček
- 7 snítek kopru (klidně i s květem)
- 7 koleček křenu
- 7 bobkových listů
- 14 kuliček nového koření
- 21 kuliček černého pepře
- 7 stroužků česneku (nebo více, pokud máte rádi)
Nálev:
- 1,5 litru vody
- 0,75 litru octa (8 %)
- 100 g soli
- 150 g cukru
🥒 Postup:
- Připrav si sklenice a víčka – důkladně je vymyj horkou vodou nebo sterilizuj v troubě na 100 °C asi 10 minut.
- Okurky omyj, ideálně je na pár hodin namoč do studené vody, aby byly pěkně křupavé.
- Do každé sklenice dej: snítku kopru, kolečko křenu, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře a stroužek česneku.
- Okurky naskládej natěsno do sklenic. Drobné dej nahoru, větší dolů – bude to vypadat líp a lépe se to zalévá.
- Připrav nálev: Vodu, ocet, cukr a sůl přiveď k varu a míchej, dokud se vše nerozpustí. Horkým nálevem zalij okurky až po okraj.
- Sklenice zavíčkuj a otoč dnem vzhůru na 10 minut. Někdo steriluje 5 minut ve vodní lázni – ale obrácení sklenic funguje taky spolehlivě.
- Nech sklenice vychladnout, popiš si je a schovej na tmavé a chladné místo.
🕒 Tip:
Okurky jsou nejlepší po 3 týdnech, ale pokud nevydržíš, ochutnávat můžeš už dřív!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost