Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí nakládačky, které mizí ze spíže rychlostí blesku

Foto: gpointstudio , Freepik

Domácí nakládané okurky plné chuti, vůně kopru a křenu. Křupavé a voňavé, přesně takové, jaké dělávaly naše babičky. Vyzkoušej tradiční recept, který nikdy nezklame.

Článek

Nakládané okurky jako od babičky

Ingredience na 7 sklenic (0,7 l):

  • 2–3 kg menších nakládaček
  • 7 snítek kopru (klidně i s květem)
  • 7 koleček křenu
  • 7 bobkových listů
  • 14 kuliček nového koření
  • 21 kuliček černého pepře
  • 7 stroužků česneku (nebo více, pokud máte rádi)

Nálev:

  • 1,5 litru vody
  • 0,75 litru octa (8 %)
  • 100 g soli
  • 150 g cukru

🥒 Postup:

  1. Připrav si sklenice a víčka – důkladně je vymyj horkou vodou nebo sterilizuj v troubě na 100 °C asi 10 minut.
  2. Okurky omyj, ideálně je na pár hodin namoč do studené vody, aby byly pěkně křupavé.
  3. Do každé sklenice dej: snítku kopru, kolečko křenu, bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře a stroužek česneku.
  4. Okurky naskládej natěsno do sklenic. Drobné dej nahoru, větší dolů – bude to vypadat líp a lépe se to zalévá.
  5. Připrav nálev: Vodu, ocet, cukr a sůl přiveď k varu a míchej, dokud se vše nerozpustí. Horkým nálevem zalij okurky až po okraj.
  6. Sklenice zavíčkuj a otoč dnem vzhůru na 10 minut. Někdo steriluje 5 minut ve vodní lázni – ale obrácení sklenic funguje taky spolehlivě.
  7. Nech sklenice vychladnout, popiš si je a schovej na tmavé a chladné místo.

🕒 Tip:

Okurky jsou nejlepší po 3 týdnech, ale pokud nevydržíš, ochutnávat můžeš už dřív!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz