Článek
Měkké domácí rohlíky z máslového těsta
Když mám chuť na něco jednoduchého, ale poctivého, sáhnu po tomhle receptu. Rohlíky z něj jsou měkoučké, jemné a ideální jak na čerstvý sýr, tak na máslo s medem. Zvládne je i začátečník.
Ingredience (na 8–10 rohlíků):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 50 g másla (rozpuštěného, ale ne horkého)
- 1 vejce (do těsta nebo na potření – viz poznámka níže)
Postup:
- Příprava kvásku: Do misky nalij trochu z odměřeného mléka, přidej cukr a rozdrob droždí. Promíchej a nech 10 minut stát, až se začnou tvořit bubliny.
- Těsto: Do větší mísy dej mouku, sůl, rozpuštěné máslo a kvásek. Postupně přilévej zbytek mléka a hněť cca 8–10 minut, až bude těsto hladké, měkké a nelepivé.
- Kynutí: Přikryj utěrkou a nech kynout na teplém místě cca 60–75 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Tvarování: Těsto rozděl na 8–10 dílů. Každý vyválej do oválu a sroluj od širší strany do tvaru rohlíku. Přenes na plech spojem dolů.
- Druhé kynutí: Nech rohlíky ještě 25–30 minut kynout na plechu.
- Potření a pečení: Potři je rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch (nebo jen vodou pro matnější vzhled), případně posyp mákem, sezamem nebo solí. Peč 12–15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezezlátnou.
- Zchladnutí: Nech rohlíky krátce vychladnout na mřížce. Ale klidně je ochutnej ještě teplé – voní nádherně a chutnají ještě líp!
Tipy:
- Pro nadýchanější rohlíky můžeš část mléka nahradit kefírem nebo podmáslím.
- Místo klasické mouky můžeš použít i pšeničnou chlebovou – budou pevnější.
- Rohlíky se dají výborně i zamrazit a později rozpéct.
- Rohlíky můžeš posypat sezamem
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost