Hlavní obsah

Domácí špenátová pizza raz dva – když máš hlad a málo času

Foto: KamranAydinov , Freepik

Pizza

Když je chuť na pizzu a času máš sotva půl hodiny, tahle špenátová verze tě zachrání. Je svěží, lehká a zvládneš ji i bez válení těsta!

Článek

Recept: Rychlá špenátová pizza z domácí kuchyně

Co budete potřebovat (na 1 plech):

  • 1 balení hotového listového těsta (nebo jiného rychlého základu)
  • 150 g čerstvého špenátu (nebo mraženého – dobře vymačkaného)
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g zakysané smetany nebo ricotty
  • 100 g strouhaného sýra (eidam, mozzarella nebo parmezán)
  • 1 vejce (volitelné, na zafixování náplně)
  • olivový olej
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • volitelně: piniové oříšky, cherry rajčátka nebo červená cibulka

Postup:
Těsto si rozložím na plech vyložený pečicím papírem a nechám trochu povolit, pokud bylo v lednici.

Na pánvi rozehřeju trochu oleje, přihodím nasekaný česnek, krátce osmahnu a přidám špenát. Dusím pár minut, dokud nezměkne a neodpaří se voda. Osolím, opepřím a přidám špetku muškátového oříšku.

V misce smíchám smetanu (nebo ricottu), případně i vejce pro lepší konzistenci, a vmíchám vychladlý špenát. Tuto směs pak rovnoměrně rozetřu na těsto.

Posypu sýrem, případně dozdobím rajčátky, cibulí nebo oříšky. Peču v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, dokud okraje nezrůžoví a sýr se krásně nerozteče.

Tipy z kuchyně:

  • Pokud máš rád ostřejší chuť, přidej do smetany trochu dijonské hořčice.
  • Zbytek pizzy druhý den zabal do krabičky – chutná skvěle i studená.
  • Když máš čas, můžeš těsto nahradit domácím kynutým – ale na tuhle verzi stačí i kupované.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz