Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hit letních obědů: Panini, které zvládnete i bez pánvičky na panini

Foto: chandlervid85 , Freepik

Panini

Křupavá kůrka, rozteklý sýr a vůně Itálie v každém soustu. Ukážu vám, jak si připravit panini doma, a to i bez speciálního grilu. Výsledek? Luxusní chuťovka během pár minut.

Článek

Recept: Italské panini v domácí verzi

Připravit si panini doma není žádná věda. Stačí pár kvalitních surovin a chuť experimentovat. Já osobně se k nim rád vracím hlavně v létě – jsou ideální na rychlý oběd nebo neformální pohoštění pro přátele.

Co budete potřebovat (na 2 větší panini):

  • 2 ciabatty nebo bagety (ideálně den staré, ne čerstvě upečené)
  • 4 plátky šunky prosciutto nebo kvalitní šunky od kosti
  • 4 plátky sýra (mozzarella, provolone nebo ementál)
  • 1 rajče
  • Pár lístků čerstvé bazalky
  • Lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý pepř
  • Trocha másla (volitelně)

Postup:

  1. Příprava surovin: Rajče nakrájejte na tenká kolečka, sýr i šunku si připravte k ruce. Ciabatty rozkrojte podélně a vnitřní stranu lehce pokapejte olivovým olejem.
  2. Skládání: Na spodní část pečiva položte šunku, sýr, kolečka rajčat a pár lístků bazalky. Přiklopte druhou polovinou.
  3. Grilování bez grilu: Pokud nemáte panini gril, vůbec nevadí. Rozpalte obyčejnou pánev a přitlačte panini z vrchu – třeba druhou pánví nebo hrncem. Grilujte z obou stran dozlatova, dokud se sýr neroztaví a kůrka nebude krásně křupavá.
  4. Servírování: Podávejte teplé. Výborně chutnají i s jednoduchým salátem nebo domácí omáčkou z jogurtu a česneku.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Panini

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz