Článek
Recept: Italské panini v domácí verzi
Připravit si panini doma není žádná věda. Stačí pár kvalitních surovin a chuť experimentovat. Já osobně se k nim rád vracím hlavně v létě – jsou ideální na rychlý oběd nebo neformální pohoštění pro přátele.
Co budete potřebovat (na 2 větší panini):
- 2 ciabatty nebo bagety (ideálně den staré, ne čerstvě upečené)
- 4 plátky šunky prosciutto nebo kvalitní šunky od kosti
- 4 plátky sýra (mozzarella, provolone nebo ementál)
- 1 rajče
- Pár lístků čerstvé bazalky
- Lžíce olivového oleje
- Čerstvě mletý pepř
- Trocha másla (volitelně)
Postup:
- Příprava surovin: Rajče nakrájejte na tenká kolečka, sýr i šunku si připravte k ruce. Ciabatty rozkrojte podélně a vnitřní stranu lehce pokapejte olivovým olejem.
- Skládání: Na spodní část pečiva položte šunku, sýr, kolečka rajčat a pár lístků bazalky. Přiklopte druhou polovinou.
- Grilování bez grilu: Pokud nemáte panini gril, vůbec nevadí. Rozpalte obyčejnou pánev a přitlačte panini z vrchu – třeba druhou pánví nebo hrncem. Grilujte z obou stran dozlatova, dokud se sýr neroztaví a kůrka nebude krásně křupavá.
- Servírování: Podávejte teplé. Výborně chutnají i s jednoduchým salátem nebo domácí omáčkou z jogurtu a česneku.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost