Článek
Nadýchaná piškotová roláda s jahodami a šlehačkou
Ingredience na těsto:
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 1 balení ztužovače šlehačky (volitelně)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- cca 150–200 g čerstvých jahod
Na ozdobu:
- moučkový cukr na posypání
- pár celých jahod
- květiny (např. sedmikrásky) na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Příprava piškotu:
Předehřej troubu na 180 °C. Odděl žloutky od bílků. Bílky vyšlehej se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehej s cukrem do pěny, pak jemně vmíchej mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetři na plech vyložený pečicím papírem. - Pečení:
Peč asi 8–10 minut dozlatova. Po upečení roládu ihned přelož na čistou utěrku, opatrně sloupni papír a ještě teplou ji zaroluj i s utěrkou. Nech vychladnout. - Náplň:
Smetanu vyšlehej s vanilkovým a moučkovým cukrem (případně ztužovačem). Jahody nakrájej na malé kousky a jemně vmíchej do šlehačky. - Plnění:
Roládu rozviň, potřete šlehačkou s jahodami a opět opatrně sroluj. Dej na chvíli vychladit do lednice, ideálně alespoň na hodinu. - Servírování:
Před podáváním lehce popraš moučkovým cukrem a dozdob podle chuti – třeba celými jahodami a jedlými květy.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost