Hlavní obsah

Jak upéct koláč, který chutná jako z nejlepší cukrárny?

Foto: rawpixel.com , Freepik

Sladký a šťavnatý ovocný koláč, který voní létem. Kombinace malin a borůvek na křehkém těstě potěší každého milovníka domácího pečení. Hotový je za chvilku a mizí z talíře ještě rychleji!

Článek

Ovocný koláč s malinami a borůvkami

Ingredience:

  • Těsto:
    250 g hladké mouky
    125 g studeného másla
    80 g moučkového cukru
    1 žloutek
    2–3 lžíce studené vody
  • Náplň:
    300 g malin (čerstvé nebo mražené)
    200 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
    100 g cukru krupice
    1 vanilkový cukr
    2 lžíce kukuřičného škrobu
    šťáva z ½ citronu
  • Na dokončení:
    moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta
    V míse smíchejte mouku, cukr a na kousky nakrájené máslo. Rukama nebo robotem zpracujte drobenku, přidejte žloutek a studenou vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Ovocná náplň
    Maliny a borůvky dejte do mísy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Lehce promíchejte, aby se ovoce obalilo.
  3. Tvarování a pečení
    Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na plát a přeneste do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete ovocnou směs.
    Pečte přibližně 35–40 minut, dokud těsto nezezlátne a náplň lehce nezhoustne.
  4. Servírování
    Nechte lehce vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte samotné nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz