Článek
Ovocný koláč s malinami a borůvkami
Ingredience:
- Těsto:
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody - Náplň:
300 g malin (čerstvé nebo mražené)
200 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 lžíce kukuřičného škrobu
šťáva z ½ citronu - Na dokončení:
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr a na kousky nakrájené máslo. Rukama nebo robotem zpracujte drobenku, přidejte žloutek a studenou vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice. - Ovocná náplň
Maliny a borůvky dejte do mísy, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a kukuřičný škrob. Lehce promíchejte, aby se ovoce obalilo. - Tvarování a pečení
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na plát a přeneste do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Na těsto rovnoměrně rozprostřete ovocnou směs.
Pečte přibližně 35–40 minut, dokud těsto nezezlátne a náplň lehce nezhoustne. - Servírování
Nechte lehce vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte samotné nebo s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost