Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jednoduchý a chutný recept na domácí hranolky. Těm mraženým z obchodu se budete vyhýbat obloukem

Foto: freepik

Domácí hranolky, které chutnají lépe než ty z fast foodu! Křupavé na povrchu, jemné uvnitř a připravené bez kapky fritovacího oleje.

Článek

Dlouho jsem hledal způsob, jak doma připravit hranolky, které budou krásně křupavé, ale zároveň vláčné uvnitř. Po několika pokusech jsem našel ten pravý recept, na který nedám dopustit.

Co budete potřebovat:

  • 6–8 větších brambor
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na posypání (petržel, tymián)

Postup:

Brambory dobře omyjte a neoloupejte – právě slupka dodá hranolkům parádní šmrnc. Nakrájejte je na stejně silné hranolky, aby se pekly rovnoměrně. V míse připravte marinádu: smíchejte olivový olej, papriku, sušený česnek, oregano, sůl a pepř. Hranolky do marinády pořádně promíchejte.

Předehřejte troubu na 200 °C. Hranolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Pečte je přibližně 30–35 minut, v polovině pečení je otočte, aby byly zlatavé ze všech stran.

Po upečení ještě horké hranolky posypte nasekanými čerstvými bylinkami. Podávejte je jako luxusní přílohu nebo si je vychutnejte samotné třeba s domácím dipem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz