Článek
Hrníčkový jablečný koláč se skořicí, který voní celým bytem
Recept z mé kuchyně, kde nevytahujete váhu – jen hrnek a lžíci
Někdy není čas ani nálada vytahovat kuchyňskou váhu. V takových chvílích sáhnu po osvědčeném hrníčkovém receptu, který zvládne i začátečník. Jablečný koláč podle tohoto postupu je neuvěřitelně vláčný, voňavý a navíc se celý udělá z jedné mísy. Ideální, když chcete péct bez stresu, ale s velkým efektem.
Ingredience (měřeno hrnkem o objemu cca 250 ml)
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek (i se slupkou)
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krystal
- ½ hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky skořice
- Špetka soli
- Hrst nasekaných ořechů nebo rozinek (volitelné)
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 °C a vymažeme nebo vyložíme pečicím papírem menší plech (cca 30×20 cm).
- V míse rozšleháme vejce s cukrem do světlé pěny.
- Přilijeme olej, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. Promícháme v hladké těsto.
- Nakonec vmícháme nastrouhaná jablka (i se šťávou) a případně ořechy nebo rozinky.
- Těsto nalijeme na plech a pečeme zhruba 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá.
- Po vychladnutí můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem nebo potřít meruňkovou marmeládou pro extra šťavnatost.
Tip z praxe
Pokud máte doma děti, přidejte do těsta trochu vanilkového cukru nebo kousky čokolády – zmizí vám z plechu dřív, než stihnete říct „hrnkový koláč“.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost