Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jídlo jako od šéfkuchaře za 30 minut? Stačí kukuřice, lilek a paprika

Foto: timolina , Freepik

Polenta

Krémová polenta s pečeným lilkem a paprikou je jednoduché, zdravé a přitom chuťově bohaté jídlo, které připravíš za půl hodiny – ideální oběd i večeře pro vegetariány i masožravce.

Článek

Krémová polenta s pečeným lilkem a paprikou

Ingredience (2 porce):

Na polentu:

  • 120 g instantní kukuřičné polenty
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu (volitelně)
  • sůl podle chuti

Na zeleninovou směs:

  • 1 menší lilek
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • pár lístků bazalky na ozdobu

Postup:

  1. Příprava zeleniny:
    Lilek nakrájej na plátky nebo půlkolečka, papriku na proužky.
    V misce promíchej s olivovým olejem, solí, pepřem a nasekaným česnekem.
    Rozprostři na plech a peč v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–25 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
  2. Vaření polenty:
    V hrnci přiveď k varu vodu (nebo vývar) se špetkou soli.
    Za stálého míchání vsyp polentu a vař cca 5 minut, dokud nezhoustne.
    Nakonec vmíchej máslo a případně parmazán pro krémovější chuť.
  3. Servírování:
    Na talíř rozprostři vrstvu polenty, navrch dej teplou pečenou zeleninu.
    Ozdob lístky bazalky a případně zakápni olivovým olejem nebo pár kapkami citronové šťávy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Polenta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz