Hlavní obsah

Jogurtový koláč se sněhovou peřinkou

Foto: wirestock , Freepik

Koláč s jogurtem

Koláč s jogurtem a sněhovou čepicí? Neuvěřitelně jemný, vláčný a hotový bez složitostí!

Článek

Ingredience:

Na těsto:

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 kelímek bílého jogurtu (150–180 g)
  • 1/2 kelímku rostlinného oleje
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na sněhovou čepici:

  • 3 bílky (z těsta)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Troubu předehřeju na 180 °C. Nejprve si připravím základ těsta: žloutky vyšlehám s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přiliju olej a jogurt a prošlehám. Přisypu mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchám hladké těsto.

Z bílků a špetky soli ušlehám tuhý sníh a opatrně ho vmíchám do těsta – vznikne nadýchaná směs, kterou naliju do vymazané a moukou vysypané formy (nebo vystlané pečicím papírem).

Peču cca 25 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Mezitím si připravím sněhovou peřinku: Z bílků a špetky soli vyšlehám tuhý sníh a po lžících zašlehávám moučkový cukr, až vznikne lesklá pevná hmota.

Po 25 minutách koláč vyndám z trouby, rovnoměrně navrším sněhovou vrstvu a dám zpět do trouby na dalších 10 minut – stačí, aby sníh lehce zezlátl a zpevnil se.

Po vychladnutí můžete koláč lehce pocukrovat – ale je výborný i jen tak!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz