Článek
Ingredience:
Na těsto:
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 kelímek bílého jogurtu (150–180 g)
- 1/2 kelímku rostlinného oleje
- 1 kelímek cukru krupice
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na sněhovou čepici:
- 3 bílky (z těsta)
- 3 lžíce moučkového cukru
- špetka soli
Postup:
Troubu předehřeju na 180 °C. Nejprve si připravím základ těsta: žloutky vyšlehám s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny, přiliju olej a jogurt a prošlehám. Přisypu mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchám hladké těsto.
Z bílků a špetky soli ušlehám tuhý sníh a opatrně ho vmíchám do těsta – vznikne nadýchaná směs, kterou naliju do vymazané a moukou vysypané formy (nebo vystlané pečicím papírem).
Peču cca 25 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
Mezitím si připravím sněhovou peřinku: Z bílků a špetky soli vyšlehám tuhý sníh a po lžících zašlehávám moučkový cukr, až vznikne lesklá pevná hmota.
Po 25 minutách koláč vyndám z trouby, rovnoměrně navrším sněhovou vrstvu a dám zpět do trouby na dalších 10 minut – stačí, aby sníh lehce zezlátl a zpevnil se.
Po vychladnutí můžete koláč lehce pocukrovat – ale je výborný i jen tak!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost