Článek
Domácí meruňkový koláč s mřížkou
Tenhle koláč voní létem, dětstvím a poctivou domácí kuchyní. Sladkokyselé meruňky v jemném těstě s křupavou mřížkou potěší nejen oko, ale hlavně chuťové buňky.
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g studeného másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce studené vody (podle potřeby)
Na náplň:
- 500–600 g zralých meruněk (čerstvých nebo kompotovaných, dobře okapaných)
- 2–3 lžíce cukru (podle kyselosti ovoce)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo dětské krupičky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- volitelně: pár kapek vanilkového extraktu
Na dokončení:
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání (po upečení)
Postup:
- Připravíme těsto:
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a prsty vypracujeme drobenku. Přidáme vejce a podle potřeby lžíci vody. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minut do lednice. - Předehřejeme troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
- Mezitím si připravíme náplň:
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky. Promícháme je s cukrem, škrobem a skořicí. Necháme chvíli odležet, aby pustily trochu šťávy. - Těsto rozdělíme na dvě části.
Větší část rozválíme a vyložíme jí koláčovou formu (průměr cca 26–28 cm). Dno propícháme vidličkou a navrstvíme náplň. - Z druhé části těsta vytvoříme mřížku – rozválíme, nakrájíme na proužky a poklademe přes meruňky do kříže.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby na cca 35–40 minut, dokud koláč není zlatavý.
- Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem.
Tip:
Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžičkou zakysané smetany. A připravte se, že nezůstane ani drobeček!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost