Článek
Snadná vejce Benedikt s domácí holandskou omáčkou
Ingredience (na 2 porce):
Na vejce:
- 4 vejce
- 2 čerstvé žemle nebo anglické muffiny (případně toustový chléb)
- 4 plátky šunky (ideálně kvalitní – např. parmská, Schwarzwald)
- trocha octa do vody (na pošírování)
Na holandskou omáčku:
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- špetka kajenského pepře nebo bílého pepře (volitelné)
Postup:
1. Holandská omáčka (jednoduchá verze v rendlíku):
- Rozpusť máslo v malém kastrůlku a nech trochu zchladnout.
- V jiné misce vyšlehej žloutky s citronovou šťávou a špetkou soli.
- Vlož misku nad vodní lázeň (nesmí se dotýkat vody!) a pomalu zašlehávej rozpuštěné máslo, až vznikne hustá omáčka.
- Odstav, dochuť pepřem a udržuj v teple.
2. Pošírovaná vejce:
- Do většího hrnce dej vodu, přidej 1 lžíci octa a zahřej těsně pod bod varu.
- Vejce rozklepni do malé misky.
- Ve vodě udělej vír a opatrně do středu vlij vejce. Vař 2,5–3 minuty, až bílek ztuhne a žloutek zůstane tekutý.
- Opatrně vyndej děrovanou lžící.
3. Sestavení:
- Rozpůlenou žemli (nebo toast) opeč.
- Polož plátek šunky.
- Na něj vejce.
- Zalij lžící holandské omáčky.
- Můžeš ozdobit pažitkou nebo rukolou.
Zdroj:
Adam Podroužek / Vlastní zkušenost