Hlavní obsah

Kultovní snídaně z New Yorku – konečně jednoduše i u vás doma

Foto: timolina , Freepik

Vejce Benedikt

Vejce Benedikt jsou dokonalá víkendová snídaně – křupavý toast, jemné vejce, šunka a sametová omáčka. A zvládnete je i bez kuchařské školy!

Článek

Snadná vejce Benedikt s domácí holandskou omáčkou

Ingredience (na 2 porce):

Na vejce:

  • 4 vejce
  • 2 čerstvé žemle nebo anglické muffiny (případně toustový chléb)
  • 4 plátky šunky (ideálně kvalitní – např. parmská, Schwarzwald)
  • trocha octa do vody (na pošírování)

Na holandskou omáčku:

  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře nebo bílého pepře (volitelné)

Postup:

1. Holandská omáčka (jednoduchá verze v rendlíku):

  1. Rozpusť máslo v malém kastrůlku a nech trochu zchladnout.
  2. V jiné misce vyšlehej žloutky s citronovou šťávou a špetkou soli.
  3. Vlož misku nad vodní lázeň (nesmí se dotýkat vody!) a pomalu zašlehávej rozpuštěné máslo, až vznikne hustá omáčka.
  4. Odstav, dochuť pepřem a udržuj v teple.

2. Pošírovaná vejce:

  1. Do většího hrnce dej vodu, přidej 1 lžíci octa a zahřej těsně pod bod varu.
  2. Vejce rozklepni do malé misky.
  3. Ve vodě udělej vír a opatrně do středu vlij vejce. Vař 2,5–3 minuty, až bílek ztuhne a žloutek zůstane tekutý.
  4. Opatrně vyndej děrovanou lžící.

3. Sestavení:

  1. Rozpůlenou žemli (nebo toast) opeč.
  2. Polož plátek šunky.
  3. Na něj vejce.
  4. Zalij lžící holandské omáčky.
  5. Můžeš ozdobit pažitkou nebo rukolou.

Zdroj:

Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz