Hlavní obsah
Jídlo a pití

Legendární American Pie: Recept na koláč, který dobyl celý svět

Foto: KamranAydinov , Freepik

Tenhle jablečný koláč s křehkým máslovým těstem a voňavou skořicovou náplní vám doma vytvoří atmosféru amerického podzimu. Recept, který musíte ochutnat!

Článek

American Pie – voňavý koláč jako z amerického filmu

Tenhle jablečný koláč jsem poprvé pekl o podzimním víkendu, kdy byl košík s jablky plný až po okraj. Křehké máslové těsto, skořicová vůně linoucí se z trouby a ten pocit, když se ještě teplý koláč rozpadá na vidličce – to je přesně ono.

Ingredience:

Na těsto (na spodní i vrchní část koláče):

  • 350 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 230 g studeného másla (nakrájeného na kostičky)
  • 6–8 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 6–7 větších jablek (nejlépe kyselejších, např. Granny Smith)
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce + 1 lžíce mléka (na potření)

Postup:

1. Těsto

Do mísy nasypte mouku, sůl a cukr. Přidejte studené máslo a prsty nebo robotem rychle zpracujte na drobenku. Postupně přilévejte ledovou vodu, až se těsto spojí. Rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.

2. Náplň

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte je s cukry, citronovou šťávou, moukou, skořicí, muškátovým oříškem a vanilkou. Nechte chvíli stát, ať pustí šťávu.

3. Sestavení koláče

Těsto vyválejte – jednu část dejte na dno formy (ø 23–26 cm), vytáhněte i do okrajů. Vsypte jablečnou směs. Druhou část těsta rozválejte a překryjte koláč – můžete použít celou placku (nezapomeňte do ní udělat několik zářezů) nebo vytvořit mřížku. Okraje dobře přimáčkněte.

4. Pečení

Povrch potřete rozšlehaným vejcem s mlékem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 20 minut, poté snižte na 180 °C a pečte dalších 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne a jablka uvnitř nebublají.

Tip:

Podávejte ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. A klidně si dejte i k snídani – v Americe je to prý normální 😊

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz