Článek
Tuňákový salát se zelenými fazolkami, kukuřicí a olivami
Ingredience (2 porce):
- 1 plechovka kvalitního tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- 1 malá plechovka sterilované kukuřice (cca 100 g)
- 8–10 zelených oliv
- ½ bílé cibule
- ½ červené papriky
- sůl, pepř podle chuti
- olivový olej (ideálně extra panenský)
- šťáva z citronu nebo bílý vinný ocet (volitelné)
Postup:
- Zelené fazolky krátce povař nebo blanšíruj ve vroucí osolené vodě (cca 4–5 minut), aby zůstaly křupavé. Poté je zchlaď ve studené vodě a nech okapat.
- Tuňáka slij a vidličkou rozmělněte na větší kusy.
- Cibuli nakrájej na tenké proužky nebo kolečka. Pokud je příliš ostrá, můžeš ji na pár minut namočit do vody s citronovou šťávou.
- Papriku nakrájej na tenké proužky.
- Všechny ingredience (fazolky, kukuřici, tuňáka, papriku, cibuli, olivy) dej do mísy.
- Lehce osol, opepři a zakápni olivovým olejem. Pokud chceš lehce kyselkavý nádech, přidej pár kapek citronu nebo vinného octa.
- Promíchej a podávej vychlazené.
Tip:
Salát je ideální jako lehký oběd nebo večeře, skvěle se hodí i s kouskem čerstvého pečiva nebo opečené bagety.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost