Hlavní obsah
Jídlo a pití

Léto na talíři: Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem, který si zamiluje celá rodina

Foto: valeria_aksakova , Freepik

Lehký, vláčný a neodolatelně ovocný. Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem je letní klasika, kterou si zamilujete na první sousto – ideální ke kávě i jako dezert po obědě.

Článek

Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce pudinkového prášku (vanilkový nebo smetanový)

Navrch:

  • hrst borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • hrst červeného rybízu (otrhaného od stopek)
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta:
    V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a změklé máslo. Vypracujte rukama hladké těsto. Pokud se drobí, přidejte lžíci mléka. Těsto rozprostřete do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm), včetně boků.
  2. Tvarohová náplň:
    V míse prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, citronovou šťávou a pudinkovým práškem. Míchejte do hladkého krému.
  3. Sestavení koláče:
    Tvarohovou náplň nalijte na připravené těsto a rovnoměrně rozetřete. Povrch posypte borůvkami a rybízem.
  4. Pečení:
    Pečte v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná 160 °C) asi 40–45 minut, dokud povrch lehce nezezlátne a náplň nezpevní. Nechte vychladnout ve formě.
  5. Podávání:
    Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo dozdobit lístkem máty.

Tip:
Pokud máte hodně šťavnaté ovoce, lehce ho předem obalte v lžičce škrobu – koláč tak zůstane krásně vláčný a nerozmočí se.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tvarohové těsto

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz