Článek
Tvarohový koláč s borůvkami a rybízem
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 125 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe ve vaničce)
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce pudinkového prášku (vanilkový nebo smetanový)
Navrch:
- hrst borůvek (čerstvé nebo mražené)
- hrst červeného rybízu (otrhaného od stopek)
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava těsta:
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a změklé máslo. Vypracujte rukama hladké těsto. Pokud se drobí, přidejte lžíci mléka. Těsto rozprostřete do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr cca 26 cm), včetně boků. - Tvarohová náplň:
V míse prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, citronovou šťávou a pudinkovým práškem. Míchejte do hladkého krému. - Sestavení koláče:
Tvarohovou náplň nalijte na připravené těsto a rovnoměrně rozetřete. Povrch posypte borůvkami a rybízem. - Pečení:
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C (horkovzdušná 160 °C) asi 40–45 minut, dokud povrch lehce nezezlátne a náplň nezpevní. Nechte vychladnout ve formě. - Podávání:
Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem nebo dozdobit lístkem máty.
Tip:
Pokud máte hodně šťavnaté ovoce, lehce ho předem obalte v lžičce škrobu – koláč tak zůstane krásně vláčný a nerozmočí se.