Článek
Recept z vlastní zkušenosti:
Už dlouho jsem hledal recept na pomazánku, která by byla dost slavnostní na sváteční stůl, ale zároveň tak jednoduchá, že ji zvládnu připravit i ráno, když ještě napůl spím. A pak jsem si řekl – zkusím spojit to nejlepší z klasiky a přidat špetku moderní chuti.
Ingredience:
- 200 g kvalitní šunkové pěny (nebo jemně mleté šunky)
- 100 g másla (měkkého)
- 3 lžíce majonézy
- 2 sterilované okurky
- 1 menší cibule
- lžička hořčice
- sůl, pepř
- na ozdobu: vařené vejce, paprika, okurka, pažitka
Postup:
- Základ chuti je máslo. Nešetřím na kvalitě – změklé máslo vyšlehám do pěny, to dodá pomazánce jemnost.
- Přidám šunkovou pěnu (nebo jemně umletou šunku) a znovu promíchám, dokud nevznikne hladká hmota.
- Nakrájím cibuli a okurky na co nejdrobnější kostičky – žádné velké kusy, chceme, aby se vše krásně spojilo.
- Vmíchám majonézu, hořčici, osolím, opepřím – a ochutnávám. Chce to ještě špetku pepře? Tak šup tam s ní.
- Nechám pomazánku chvíli odležet v lednici – chutě se propojí a výsledek je naprosto luxusní.
Tip: Na oblohu si dám záležet – pěkný plátek vejce, kousek papriky, kolečko okurky a snítka pažitky – nejen že to krásně vypadá, ale přidává to i chuť.
Na jednohubky, chlebíčky nebo jako luxusní sendvič do práce – tahle pomazánka nikdy nezklame.