Článek
Ingredience (na 12 kusů):
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
- špetka soli
Volitelné přísady:
- hrst borůvek, malin nebo kousků jablek
- čokoládové kousky nebo nasekaná čokoláda
- nasekané ořechy nebo kokos
Postup:
- Předehřej troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
- Ve velké míse smíchej suché suroviny – mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- V jiné misce rozšlehej vejce s mlékem a olejem.
- Tekutou směs přilij k sypké a rychle promíchej – jen tak, aby se spojily. Nešlehej zbytečně dlouho, muffiny by byly tuhé.
- Přidej volitelné přísady, pokud chceš (ovoce, čokoládu, apod.).
- Těsto rozděl do formy na muffiny (ideálně s papírovými košíčky).
- Peč 20–25 minut, až jsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
- Nech chvíli vychladnout – a užívej si domácí dobroty!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost