Článek
Kakaová bábovka s čokoládou, která zmizí dřív, než stihne vychladnout
Perex:
Nadýchaná kakaová bábovka s kousky čokolády potěší milovníky sladkého i začátečníky v kuchyni. Jednoduchá příprava, neodolatelná chuť!
Recept (vlastní slovy, jako od domácího pekaře):
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 150 ml polotučného mléka
- 2 lžíce kakaa (ideálně holandského)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hořké čokolády (nasekané na kousky)
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Předehřejeme troubu na 170 °C a formu na bábovku si dobře vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Zabere to pár minut, ale výsledek stojí za to.
- Přidáme olej a mléko, promícháme.
- V jiné misce si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs pak postupně vmícháme do tekuté.
- Nakonec přidáme nasekanou čokoládu – část necháme stranou na posypání po upečení.
- Těsto vlijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct na cca 45–50 minut.
- Po upečení necháme bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme. Můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem nebo polít zbytkem rozpuštěné čokolády.
Můj tip Pokud chceš bábovku ještě víc „čoko“, přidej do těsta pár lžic zakysané smetany – bude vláčnější a bohatší.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost