Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejlepší recept na lišky: Smetana, máslo a kapka česneku dělají zázraky

Foto: wirestock , Freepik

Voňavé lišky na másle a smetaně – rychlé, jednoduché a neuvěřitelně chutné jídlo, které vás přenese rovnou do lesa. S novými brambory je to letní dokonalost na talíři.

Článek

Smetanové lišky na cibulce s bramborem

Ingredience (pro 2–3 osoby):

  • 400 g čerstvých lišek
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla (nebo přepuštěného)
  • 200 ml smetany ke šlehání (ideálně 30–33 %)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý tymián nebo hladkolistá petržel
  • nové brambory na přílohu

Postup:

  1. Příprava lišek:
    Čerstvé lišky důkladně očistěte – ideálně jemným kartáčkem, vodu používejte co nejméně, aby neztratily chuť. Větší kousky přepulte, menší nechte vcelku.
  2. Vaření brambor:
    Brambory opláchněte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Trvá to asi 20 minut podle velikosti.
  3. Základ na pánvi:
    Na velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji na středním plameni dozlatova.
  4. Přidání lišek:
    K cibuli přidejte lišky a zvyšte plamen. Restujte je asi 5–7 minut, až pustí a následně opět odpaří vodu.
  5. Dochucení:
    Přidejte nadrobno nasekaný česnek, osolte, opepřete a zamíchejte nasekaný tymián nebo petržel.
  6. Zjemnění smetanou:
    Zalijte smetanou a nechte asi 3–5 minut probublávat, dokud omáčka mírně nezhoustne.
  7. Podávání:
    Smetanové lišky podávejte s uvařenými bramborami, případně je můžete i lehce posypat čerstvými bylinkami nebo hoblinkami parmazánu.

Tip:

Pokud máte doma domácí vejce, můžete do hotových lišek na pánvi vmíchat jedno syrové vejce a nechat jen mírně srazit – vznikne skvělá „lišková smaženice na smetaně“.

Zdroj:

Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Houbová omáčka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz