Článek
Domácí bramborové tyčinky z trouby
Když se doma ozve „Mám chuť na něco slaného!“, vím, že je čas vytáhnout osvědčený recept na pečené bramborové tyčinky. Jsou krásně křupavé, voňavé po bylinkách a zaručeně mizí ze stolu rychleji, než je stihnete vytáhnout z trouby. Je to taková moje kuchyňská „zbraň“ na nečekané návštěvy nebo večerní mlsání bez výčitek.
Ingredience:
- 3 větší brambory
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce strouhanky (ideálně jemné)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
- volitelně: sýr na posypání (např. parmazán nebo gouda)
Postup:
- Brambory oškrábu, nakrájím na menší kusy a uvařím v osolené vodě do měkka. Poté je sliju a nechám chvilku vychladnout.
- Do velké mísy rozmačkám brambory na jemné pyré, přidám vejce, prolisovaný česnek, olivový olej, mouku, strouhanku a oregano. Osolím, opepřím a promíchám do vláčného těsta.
- Těsto chvíli odpočívá, mezitím si předehřeji troubu na 200 °C a plech vyložím pečicím papírem.
- Z těsta pomocí rukou nebo cukrářského sáčku tvořím tenké tyčinky. Když chci extra chuť, posypu je jemně sýrem.
- Peču asi 20–25 minut dozlatova. V polovině otočím, aby byly krásně křupavé ze všech stran.
Tip na závěr:
Tyčinky jsou skvělé samotné, ale ještě lepší jsou s domácím dipem – třeba zakysanou smetanou s bylinkami nebo česnekovým jogurtem. A pokud zbudou (což se nestává), druhý den chutnají jako čerstvé.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost