Článek
Nadýchaný čokoládový koláč z páry: Bez trouby a s dokonalou kakaovou polevou
Hledáte sladkou tečku, která se obejde bez pečení v troubě? Tento čokoládový koláč vařený v páře je přesně to, co potřebujete. Výsledkem je vláčný, hebký moučník s intenzivní chutí kakaa a hedvábnou polevou navrch. Stačí pár běžných surovin a trocha trpělivosti.
Ingredience
Na koláč:
- 200 g cukru krupice
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- ½ lžičky vanilkové esence
- 180 g másla + trochu na vymazání formy
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 50 g kakaa (holandského typu)
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce rumu
Na polevu:
- 200 g slazeného kondenzovaného mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce kukuřičného oleje
- 20 g kakaa (prosetého)
- špetka soli
Postup
- Příprava těsta:
V menším hrnci na mírném plameni smíchejte cukr, kondenzované mléko, vanilkovou esenci a máslo. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a máslo neroztaví. Odstavte z plotny, nechte pár minut zchladnout a vmíchejte lehce rozšlehaná vejce. - Smíchání suchých surovin:
V míse promíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Postupně přisypávejte do tekuté směsi a míchejte, až vznikne hladké těsto. Na závěr přidejte rum a důkladně promíchejte. - Příprava formy a napařování:
Formu vhodnou do páry (např. malý dortový ráfek nebo ohnivzdornou misku) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto do formy, přikryjte alobalem a postavte do parního hrnce nebo velkého hrnce s napařovací vložkou. Vařte v páře na mírném plameni přibližně 60 minut. Hotový koláč poznáte podle suché špejle. - Příprava polevy:
V kastrůlku smíchejte kondenzované mléko, olej, vanilku, kakao a špetku soli. Zahřívejte za stálého míchání, dokud poleva nezhoustne a nebude hladká. Nechte lehce vychladnout. - Dokončení:
Uvařený koláč nechte chvíli zchladnout, vyjměte z formy a přelijte polevou. Podávejte ideálně ještě mírně teplý, ale skvělý je i druhý den.
Zdroje:
Autorský článek / Vlastní zkušenost