Hlavní obsah
Jídlo a pití

Neuvěříte, že tenhle nadýchaný koláč je bez pečení – hotový čokoládový zázrak!

Foto: varintorn, Pixabay

Čokoládový dort

Lahodný čokoládový koláč bez trouby? Ano, jde to! Tento vláčný dezert se připravuje v páře a potěší každého milovníka čokolády. Navrch přidejte sametovou polevu a máte hotovou sladkou bombu, která zmizí dřív, než stihne vychladnout.

Článek

Nadýchaný čokoládový koláč z páry: Bez trouby a s dokonalou kakaovou polevou

Hledáte sladkou tečku, která se obejde bez pečení v troubě? Tento čokoládový koláč vařený v páře je přesně to, co potřebujete. Výsledkem je vláčný, hebký moučník s intenzivní chutí kakaa a hedvábnou polevou navrch. Stačí pár běžných surovin a trocha trpělivosti.

Ingredience

Na koláč:

  • 200 g cukru krupice
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 180 g másla + trochu na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g kakaa (holandského typu)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce rumu

Na polevu:

  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kukuřičného oleje
  • 20 g kakaa (prosetého)
  • špetka soli

Postup

  1. Příprava těsta:
    V menším hrnci na mírném plameni smíchejte cukr, kondenzované mléko, vanilkovou esenci a máslo. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a máslo neroztaví. Odstavte z plotny, nechte pár minut zchladnout a vmíchejte lehce rozšlehaná vejce.
  2. Smíchání suchých surovin:
    V míse promíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Postupně přisypávejte do tekuté směsi a míchejte, až vznikne hladké těsto. Na závěr přidejte rum a důkladně promíchejte.
  3. Příprava formy a napařování:
    Formu vhodnou do páry (např. malý dortový ráfek nebo ohnivzdornou misku) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nalijte těsto do formy, přikryjte alobalem a postavte do parního hrnce nebo velkého hrnce s napařovací vložkou. Vařte v páře na mírném plameni přibližně 60 minut. Hotový koláč poznáte podle suché špejle.
  4. Příprava polevy:
    V kastrůlku smíchejte kondenzované mléko, olej, vanilku, kakao a špetku soli. Zahřívejte za stálého míchání, dokud poleva nezhoustne a nebude hladká. Nechte lehce vychladnout.
  5. Dokončení:
    Uvařený koláč nechte chvíli zchladnout, vyjměte z formy a přelijte polevou. Podávejte ideálně ještě mírně teplý, ale skvělý je i druhý den.

Zdroje:

Autorský článek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz