Článek
Domácí rajčatové pesto z čerstvých rajčat
Ingredience:
- 500 g čerstvých, dobře vyzrálých rajčat (ideálně masitějších odrůd)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 30 g piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
- 1–2 stroužky česneku
- hrst čerstvé bazalky
- cca 4–6 lžic olivového oleje (podle šťavnatosti rajčat)
- sůl a pepř dle chuti
- šťáva z půlky citronu (volitelné)
Postup:
- Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte slupku a překrojte napůl. Vydlabejte část tekutých semínek, ať není pesto příliš řídké.
- Rajčata dejte na plech, lehce osolte a nechte v troubě péct na 150 °C asi 45 minut, dokud nepustí vodu a nezesládnou (nebo je opékejte nasucho na pánvi, dokud nezměknou a neodpaří vodu).
- Vychladlá rajčata dejte do mixéru spolu s oříšky, parmazánem, česnekem, bazalkou a citronovou šťávou.
- Mixujte a postupně přidávejte olivový olej, dokud nevznikne krémová pasta. Ochuťte solí a pepřem.
- Přesuňte do skleničky a navrch přelijte trochou oleje – pesto vydrží v lednici cca týden.
Tip:
- Pokud chcete pesto uskladnit na delší dobu, naplňte ho do malých skleniček, sterilujte a uchovávejte na chladném místě.
- Skvělé nejen na těstoviny, ale i jako základ pod pizzu, do rizota nebo do sendvičů