Hlavní obsah

Nevíte, co s rajčaty? Udělejte si domácí pesto, které vás pošle do rajského nebe

Foto: freepik

Nevíte, co s úrodou rajčat? Zkuste domácí pesto z čerstvých rajčat. Je plné chuti, voňavé po bazalce a připravíte ho jednoduše – skvělé k těstovinám i do skleničky na horší časy.

Článek

Domácí rajčatové pesto z čerstvých rajčat

Ingredience:

  • 500 g čerstvých, dobře vyzrálých rajčat (ideálně masitějších odrůd)
  • 50 g parmazánu (nastrouhaného)
  • 30 g piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
  • 1–2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • cca 4–6 lžic olivového oleje (podle šťavnatosti rajčat)
  • sůl a pepř dle chuti
  • šťáva z půlky citronu (volitelné)

Postup:

  1. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte slupku a překrojte napůl. Vydlabejte část tekutých semínek, ať není pesto příliš řídké.
  2. Rajčata dejte na plech, lehce osolte a nechte v troubě péct na 150 °C asi 45 minut, dokud nepustí vodu a nezesládnou (nebo je opékejte nasucho na pánvi, dokud nezměknou a neodpaří vodu).
  3. Vychladlá rajčata dejte do mixéru spolu s oříšky, parmazánem, česnekem, bazalkou a citronovou šťávou.
  4. Mixujte a postupně přidávejte olivový olej, dokud nevznikne krémová pasta. Ochuťte solí a pepřem.
  5. Přesuňte do skleničky a navrch přelijte trochou oleje – pesto vydrží v lednici cca týden.

Tip:

  • Pokud chcete pesto uskladnit na delší dobu, naplňte ho do malých skleniček, sterilujte a uchovávejte na chladném místě.
  • Skvělé nejen na těstoviny, ale i jako základ pod pizzu, do rizota nebo do sendvičů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz