Článek
Recept na domácí veku
Ingredience na 2 veky:
- 500 g hladké mouky (nejlépe typ 00)
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- 10 g soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- vejce na potření (volitelně)
Postup:
- Nejdřív kvásek: Do mísy dejte vlažnou vodu, přidejte cukr a droždí. Promíchejte a nechte 10–15 minut stát, až se na povrchu vytvoří pěna.
- Zpracování těsta: K vykynutému kvásku přidejte mouku, sůl a olej. Vypracujte hladké, nelepivé těsto – ručně to trvá asi 10 minut, s robotem 5.
- Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování: Těsto rozdělte na dvě části. Každou vytvarujte do válce – můžete lehce roztáhnout a zavinout jako roládu. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
- Druhé kynutí: Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20–30 minut kynout.
- Pečení: Troubu předehřejte na 230 °C. Veku potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch a dejte péct. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15–20 minut dozlatova.
- Tip navíc: Pokud chcete extra křupavou kůrku, vložte na dno trouby malý plech s vodou nebo chleba na začátku pečení lehce postříkejte vodou.
Závěr
Domácí veka je ideální nejen na snídani, ale i na chlebíčky nebo obložené toasty. Když si ji upečete jednou, zjistíte, že kupovaná se s tou vaší nedá srovnat. A navíc – dům krásně voní ještě hodiny po dopečení.