Článek
Zapečené palačinky se špenátem a sýrem (osvědčeno mnoha hladovci)
Palačinky jsem dřív dělal hlavně nasladko. Ale pak přišel den, kdy jsem měl zbytek špenátu v lednici, kus sýra a velký hlad. Výsledek? Recept, který si rodina vyžaduje znovu a znovu. Stačí pár surovin, trocha trpělivosti – a vznikne něco, co chutná jako z malého bistra v Provence.
Na palačinky:
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml vody
- 120 g hladké mouky
- špetka soli
- máslo nebo olej na smažení
Na náplň:
- cca 300 g mraženého sekaného špenátu (nebo čerstvý listový, klidně baby)
- 1–2 stroužky česneku
- 100 g sýra (eidam, čedar, niva nebo jejich kombinace)
- 2 lžíce zakysané smetany nebo ricotty
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Na zapečení:
- 50–100 g sýra na posypání (tvrdší typ, ideálně strouhaný)
Postup:
- Palačinky: V misce prošlehám vejce, mléko, vodu a sůl, přidám mouku a vymíchám hladké těsto. Nechám chvíli odpočinout a pak smažím tenké palačinky na pánvi.
- Špenátová náplň: Špenát nechám rozmrazit a trochu vymačkám. Na pánvi osmahnu česnek na troše oleje, přidám špenát, osolím, opepřím a přidám špetku muškátu. Nechám krátce provařit. Nakonec vmíchám nastrouhaný sýr a smetanu – vznikne krémová směs.
- Plnění: Na každou palačinku dám pár lžic špenátové směsi, zaroluju nebo složím do čtverce a skládám do máslem vymazaného pekáčku.
- Zapečení: Posypu sýrem a dám zapéct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tip:
Pokud chcete výraznější chuť, přidejte trochu nivy nebo uzeného sýra. A pokud máte doma masožravce, do špenátu jde přidat i kousek slaniny nebo kuřecího masa.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost