Článek
Léto si žádá lehká a osvěžující jídla – a tenhle těstovinový salát s parmazánem a citronem se u nás doma zabydlel raz dva. Vymyslel jsem ho během jednoho horkého dne, kdy jsme neměli chuť na maso ani těžká jídla. Základ tvoří šťavnaté těstoviny, které se koupou v jemném dresinku z citronové šťávy, olivového oleje, parmazánu a dijonské hořčice. Doplněné o čerstvý hrášek, jarní cibulku a křupavou okurku – no zkrátka osvěžení na vidličce!
Ingredience (4 porce):
- 300 g těstovin (farfalle, fusilli nebo penne)
- 100 g strouhaného parmazánu
- šťáva z 1 citronu + jemně nastrouhaná kůra
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- sůl a pepř podle chuti
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1/2 salátové okurky (nakrájené na půlkolečka)
- 2 jarní cibulky (nakrájené na tenká kolečka)
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- volitelně: pár lístků čerstvé máty
Postup:
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu – na skus, ne úplně měkké. Na poslední minutu varu přidáme do hrnce i hrášek, aby změkl, ale zůstal svěží.
- Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat.
- Mezitím si připravíme zálivku – v misce smícháme citronovou šťávu, citronovou kůru, olivový olej, hořčici, med, špetku soli a pepře. Dobře prošleháme, až vznikne hladký dressing.
- V míse smícháme těstoviny s hráškem, okurkou, cibulkou, petrželkou a nastrouhaným parmazánem.
- Zalijeme připraveným dresinkem a vše jemně promícháme. Podle chuti ještě dosolíme nebo přidáme kapku citronu.
- Necháme alespoň 15 minut odležet v lednici, ideálně ale podáváme úplně vychlazené.
Tip:
Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému kuřeti nebo rybě, ale i jako samostatné jídlo na piknik či oběd do krabičky.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost