Hlavní obsah
Jídlo a pití

Parmazán, citron a těstoviny? Kombinace, kterou si zamilujete

Foto: rawpixel.com , Freepik

Těstovinový salát

Osvěžující těstovinový salát s citronem, parmazánem a hráškem, který zvládne každý. Hotový za pár minut a chutná stejně dobře teplý i studený. Ideální do horkých dní!

Článek

Léto si žádá lehká a osvěžující jídla – a tenhle těstovinový salát s parmazánem a citronem se u nás doma zabydlel raz dva. Vymyslel jsem ho během jednoho horkého dne, kdy jsme neměli chuť na maso ani těžká jídla. Základ tvoří šťavnaté těstoviny, které se koupou v jemném dresinku z citronové šťávy, olivového oleje, parmazánu a dijonské hořčice. Doplněné o čerstvý hrášek, jarní cibulku a křupavou okurku – no zkrátka osvěžení na vidličce!

Ingredience (4 porce):

  • 300 g těstovin (farfalle, fusilli nebo penne)
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • šťáva z 1 citronu + jemně nastrouhaná kůra
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 1/2 salátové okurky (nakrájené na půlkolečka)
  • 2 jarní cibulky (nakrájené na tenká kolečka)
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • volitelně: pár lístků čerstvé máty

Postup:

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu – na skus, ne úplně měkké. Na poslední minutu varu přidáme do hrnce i hrášek, aby změkl, ale zůstal svěží.
  2. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat.
  3. Mezitím si připravíme zálivku – v misce smícháme citronovou šťávu, citronovou kůru, olivový olej, hořčici, med, špetku soli a pepře. Dobře prošleháme, až vznikne hladký dressing.
  4. V míse smícháme těstoviny s hráškem, okurkou, cibulkou, petrželkou a nastrouhaným parmazánem.
  5. Zalijeme připraveným dresinkem a vše jemně promícháme. Podle chuti ještě dosolíme nebo přidáme kapku citronu.
  6. Necháme alespoň 15 minut odležet v lednici, ideálně ale podáváme úplně vychlazené.

Tip:

Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému kuřeti nebo rybě, ale i jako samostatné jídlo na piknik či oběd do krabičky.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz