Hlavní obsah
Jídlo a pití

Peču si chléb doma za pár korun. Sousedi se mě ptají na recept!

Foto: freepik

Chleba

Už žádné složité pečení! Vyzkoušejte chléb jen z mouky, vody a droždí. Nepotřebujete ani pekárnu, ani zkušenosti. Výsledek? Nadýchaný bochník s křupavou kůrkou jako z pekárny.

Článek

Domácí chléb z mouky, vody a droždí: Recept, který mě naučil trpělivosti

Nikdy bych nevěřil, že se dá upéct dobrý chléb jen ze tří obyčejných surovin. Ale když jsem měl doma jen mouku, droždí a vodu, a chuť na čerstvé pečivo, nezbylo než to zkusit. A víte co? Výsledek mě šokoval. Krásně voňavý, nadýchaný, s pevnou kůrkou. Od té doby ho peču pořád.

Ingredience:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky (nebo směs i s žitnou)
  • 400 ml vlažné vody
  • ½ kostky droždí (cca 20 g) nebo 1 lžička sušeného
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku a sůl. Do vlažné vody rozdrobte droždí a nechte chvíli aktivovat. Poté přilijte k mouce a vše promíchejte vařečkou nebo rukou – těsto bude lepkavé, ale to nevadí.
  2. Kynutí: Mísu přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout 10–12 hodin při pokojové teplotě. Ideální je nechat ho přes noc.
  3. Tvarování: Po vykynutí těsto opatrně přendejte na pomoučený vál. Rukama ho párkrát přeložte do tvaru bochníku. Nehněťte!
  4. Druhé kynutí: Bochník přesuňte na plech s pečicím papírem nebo do ošatky. Nechte ho ještě cca 30–45 minut kynout, zatímco se trouba rozehřívá.
  5. Pečení: Troubu předehřejte na 230 °C. Pokud máte, dejte na dno trouby starý plech nebo nádobu s vodou – vytvoří páru a chléb bude krásně křupavý. Pečte 35–40 minut dozlatova.
  6. Chladnutí: Po upečení nechte chléb zcela vychladnout na mřížce. I když to bude těžké, počkejte – chutě se ještě rozvinou.

Proč si tenhle chléb zamilujete:

  • Je extrémně levný – vyjde na pár korun.
  • Nepotřebuje hnětení ani žádné speciální vybavení.
  • Skvěle chutná a vydrží měkký i druhý den.

Pokud vám doma dochází pečivo nebo jen chcete zkusit něco jednoduššího, tohle je ideální recept. A navíc – to kouzlo, když vám doma voní čerstvý chléb? K nezaplacení.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz