Článek
Domácí chléb z mouky, vody a droždí: Recept, který mě naučil trpělivosti
Nikdy bych nevěřil, že se dá upéct dobrý chléb jen ze tří obyčejných surovin. Ale když jsem měl doma jen mouku, droždí a vodu, a chuť na čerstvé pečivo, nezbylo než to zkusit. A víte co? Výsledek mě šokoval. Krásně voňavý, nadýchaný, s pevnou kůrkou. Od té doby ho peču pořád.
Ingredience:
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky (nebo směs i s žitnou)
- 400 ml vlažné vody
- ½ kostky droždí (cca 20 g) nebo 1 lžička sušeného
- 1 lžička soli
Postup:
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku a sůl. Do vlažné vody rozdrobte droždí a nechte chvíli aktivovat. Poté přilijte k mouce a vše promíchejte vařečkou nebo rukou – těsto bude lepkavé, ale to nevadí.
- Kynutí: Mísu přikryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout 10–12 hodin při pokojové teplotě. Ideální je nechat ho přes noc.
- Tvarování: Po vykynutí těsto opatrně přendejte na pomoučený vál. Rukama ho párkrát přeložte do tvaru bochníku. Nehněťte!
- Druhé kynutí: Bochník přesuňte na plech s pečicím papírem nebo do ošatky. Nechte ho ještě cca 30–45 minut kynout, zatímco se trouba rozehřívá.
- Pečení: Troubu předehřejte na 230 °C. Pokud máte, dejte na dno trouby starý plech nebo nádobu s vodou – vytvoří páru a chléb bude krásně křupavý. Pečte 35–40 minut dozlatova.
- Chladnutí: Po upečení nechte chléb zcela vychladnout na mřížce. I když to bude těžké, počkejte – chutě se ještě rozvinou.
Proč si tenhle chléb zamilujete:
- Je extrémně levný – vyjde na pár korun.
- Nepotřebuje hnětení ani žádné speciální vybavení.
- Skvěle chutná a vydrží měkký i druhý den.
Pokud vám doma dochází pečivo nebo jen chcete zkusit něco jednoduššího, tohle je ideální recept. A navíc – to kouzlo, když vám doma voní čerstvý chléb? K nezaplacení.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost